:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2018   10:48

0

198

Stranke zovu građane da podrže novo ime Makedonije


Referendum je zakazan za 30. septembar, a predstavnici stranaka su ocenili da Makedonija može da ostvari svoje strateške ciljeve samo kroz članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će građani i država dobiti značajne koristi od evroatlantske integracije zemlje.




Složili su se da makedonsko-grčki sporazum otvara vrata Makedonije za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.



Stranke veruju da svaki građanin Makedonije sa pravom glasa treba da preuzme odgovornost, izađe na glasanje i afirmativno se opredeli na predstojećem referendumu.



Dogovoreno je da stranke zadržavaju pravo da vode svoje posebne kampanje za referendum, individualno i nezavisno od drugih stranaka, ali i u okviru drugih stranaka i koalicija, saopšteno je sa skupa.



Obraćajući se prisutnima, predsednik SDSM i premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da rešavanje bilateralnog pitanja sa Grčkom o novom imenu Makedonije otvara perspektivu bolje budućnosti za građane i članstvo zemlje u EU i NATO.



"Uspeh referenduma znači izgradnju evropske Makedonije. Uveren sam da se većina građana koje zastupamo uverila u našu odgovornost koju smo okazali u vođenju zemlje, te da je sada red na građane da ispune svoju dužnost, izađu na referendum i glasaju za evropsku Makedoniju", istakao je Zaev.



SDSM je saopštio da stranke ostaju otvorene za druge partije i pokrete da im se priključe, kao i građane i udruženja građana i drugih organizacija koje pristaju da pozovu na uspešnost referenduma za priključenje članstva Makedonije u NATO-u EU.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva