:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2015   12:05

0

158

Strahovi od primene Zakona o radu danas ne postoje

U vreme kada je donet zakon o radu, nezaposlenost je iznosila blizu 23 procenta, danas je 17,9 procenata, rekao je Vulin novinarima nakon okruglog stola o efektima Zakona o radu.

"Uloga sindikata nije ni malo ugrožena, ako ništa drugo ovog trenutka imamo potpisanih 18 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i još devet kolektivnih ugovora u javnim preduzećima", rekao je Vulin.

Takođe, bez svake sumnje poboljšana je invesiticona klima, rekao ministar Vulin i dodao da je to zahvaljujući i Zakonu o radu.

On je podsetio da je nivo naših investicija iz inostranstva najveći u okruženju i da je i Svetska banka priznala da se kod nas klima promenila, zahvaljujući tom propisu.

Ipak, Vulin je kao glavnu grešku istakao što zakonom o radu nije regulisan položaj agencija za zapošljavanje ljudi na lizing, takozvano iznajmljivanje radnika, kojim bi, kako kaže, bilo zaštićeno 60.000 ljudi.

"Zakon o radu nije ispunio nijedana od strahova, nije došlo do masovnog otpuštanja radnika, nije došlo do pada zaposlenosti, nije došlo do ukidanja uloge sindikata:< istakao je Vulin.

Okrugli sto je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije, a predsednik te asocijacije Ljubisav Orbović se saglasio da zakon nije doveo do masovnih otpuštanja, kako je najavljivano pre godnu dana, ali su, kako kaže, radnici izgubili neka prava a najviše su dobile poslodavacvke organizacije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva