:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2018   09:29

0

184

Å trahe o zatvaranju džamija: Ovo je samo početak


Hajnc-Kristijan Štrahe je u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh rekao da se mora dalje, svom snagom delovati protiv kršenja zakona od strane radikalnog islama.




"Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba delovati dosledno", poručio je Štrahe.



Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvata zakon o islamu, onda on mora biti analiziran, smatra Štrahe.



Odbacuje kritiku da je vlada delovala u vreme ramazana i neposredno pred predsedničke izbore u Turskoj ističući da je trebalo delovati još pre dve godine, ali da se to nije dogodilo.



"Sada nije reč o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za delovanje", kaže Štrahe.



Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da Turska neće "gledati skrštenih ruku" na ono što se događaja u Austriji.



Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus odgovorio da "Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto".



"Izjave Erdogana pokazuju kako Turska želi da utiče na politiku evropskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za bezbednost naše zemlje i primenu austrijskih zakona", reagovao je Gudenus u saopštenju.



Islamskoj verskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramazan ili druge praznike, već da odluke donose nezavisne ustanove.



Austrijska vlada je u petak saopštila meru proterivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, finansiraju iz inostranstva, kao i zatavranja džamija koje šire salafističku ideologiju.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva