Vesti
Strah u Prištini zbog povratka džihadista

11:57, 13.11.2017

|

Izvor: RTS

Vojni gubici, porazi i povlačenje pripadnika takozvane "Islamske države" u Siriji i Iraku, povećali su strahove u Prištini, pošto bi Albanci uključeni u redove te terorističke organizacije, mogli da se vrate i usmere svoje akcije na Kosmet.

Prištinske vlasti upozoravaju da bi povratnici sa ratišta u Siriji u Iraku mogli da napadnu i pokrenu ekstremno nasilje protiv stanovništva i institucija, prenosi Koha ditore.


 Komandant Kfora: Kosovo je regrutna zona za ID


Odlazeći komandant KFOR-a na KiM, general Đovani Fungo izjavio nedavno da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je čak 366 islamističkih boraca sa ovih prostora otišlo da se bori za teroriste."Kosovo je regrutna zona za ID i rizik za Evropu. Novac za regrutovanje stiže iz arapskih zemalja i služi da se identifikuju mladi ljudi koji su već donekle radikalizovani i onda se oni šalju dalje, u Saudijsku Arabiju. Kada se vrate kući, traže druge mlade ljude i postupak se ponavlja. Iskreno, to je velika opasnost za Evropu, a kada uzmete u obzir da je Balkan i centar za trgovinu oružjem i da samo na Kosovu ima više od 150.000 nelegalnog oružja, to je doovljan razlog za brigu", rekao je general Fungo italijanskim medijima.Kosovska vlada je borbu protiv terorizma istakla i u nacrtu plana svog četvorogodišnjeg mandata.Predviđena je finalizacija i usvajanje nove Strategije protiv terorizma, uz neophodan budžet. Takođe, predviđa se usvajanje nacrta zakona. Najavljuje se stvaranje Odeljenja u okviru MUP-a za prevenciju i reintegraciju radikalizovanih osoba, a nakon učešća žitelja KiM u ratovima u inostranstvu.Fokus će biti stavljen na reintegraciji osuđenih osoba i porodica koje se očekuu da će se vratiti iz konfliktnih područja."Navedeno Odeljenje MUP-a bi koordinisalo aktivnosti između svih vladinih institucija i mehanizama za prevenciju i reintegraciju osoba sa radikalnim idejama"; navodi se u objašnjenju pokretanja vladine strategije.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design