:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

231

Strah u Prištini zbog povratka džihadista


Prištinske vlasti upozoravaju da bi povratnici sa ratišta u Siriji u Iraku mogli da napadnu i pokrenu ekstremno nasilje protiv stanovništva i institucija, prenosi Koha ditore.


 



Komandant Kfora: Kosovo je regrutna zona za ID


Odlazeći komandant KFOR-a na KiM, general Đovani Fungo izjavio nedavno da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je čak 366 islamističkih boraca sa ovih prostora otišlo da se bori za teroriste.



"Kosovo je regrutna zona za ID i rizik za Evropu. Novac za regrutovanje stiže iz arapskih zemalja i služi da se identifikuju mladi ljudi koji su već donekle radikalizovani i onda se oni šalju dalje, u Saudijsku Arabiju. Kada se vrate kući, traže druge mlade ljude i postupak se ponavlja. Iskreno, to je velika opasnost za Evropu, a kada uzmete u obzir da je Balkan i centar za trgovinu oružjem i da samo na Kosovu ima više od 150.000 nelegalnog oružja, to je doovljan razlog za brigu", rekao je general Fungo italijanskim medijima.



Kosovska vlada je borbu protiv terorizma istakla i u nacrtu plana svog četvorogodišnjeg mandata.



Predviđena je finalizacija i usvajanje nove Strategije protiv terorizma, uz neophodan budžet. Takođe, predviđa se usvajanje nacrta zakona. Najavljuje se stvaranje Odeljenja u okviru MUP-a za prevenciju i reintegraciju radikalizovanih osoba, a nakon učešća žitelja KiM u ratovima u inostranstvu.



Fokus će biti stavljen na reintegraciji osuđenih osoba i porodica koje se očekuu da će se vratiti iz konfliktnih područja.



"Navedeno Odeljenje MUP-a bi koordinisalo aktivnosti između svih vladinih institucija i mehanizama za prevenciju i reintegraciju osoba sa radikalnim idejama"; navodi se u objašnjenju pokretanja vladine strategije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva