:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2017   12:05

0

237

Strah na Kosovu od povratka terorista iz Sirije i Iraka


U centralnim nivoima vlasti u Prištini upozoravaju da bi povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku mogli da napadnu i pokrenu ekstremno nasilje protiv stanovništva i kosovskih institucija. Na postojanje tog rizika, ukazuju i analitičari za bezbednosna pitanja.



"U principu, opasnost uvek postoji, institucije vladavine prava i policija treba da ih drže pod kontrolom i monitoringom. Ostale institucije treba da rade sa članovima njihovih porodica, sa zajednicom i sa ostalim ljudima sa kojima oni imaju kontakt kakao bi se reintegrisali i kako ne bi predstavljali opasnost ubuduće. Dok ideologe i one koji su ih regrutovali, treba suočiti sa pravdom", ukazuje analitičar za bezbednost Burim Ramadani.



Sa Kosova je u Siriju otišlo 335 ljudi. Od toga su 54 žene i dvadesetsedmoro dece. U borbama na strani terorističke Islamske države poginule su 52 osobe sa Kosova.



Glavni uzroci odlaska u Siriju su nedostatak alternative, siromaštvo, loše obrazovanje, kriza identiteta. To se ističe u najnovijem izveštaju UNDP-u, na osnovu intervjua sa borcima povratnicima koji služe zatvorske kazne na Kosovu.



"To nam pomaže da razumemo šta pokreće mladiće i devojke da napuste Kosovo i odu u ratne zone i ugroze ne samo sebe već i njihove porodice", kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj.



Aktuelna kosovska vlada borbu protiv terorizma istakla je u nacrtu plana svog četvorogodišnjeg mandata. Najavljuje stvaranje Odeljenja u okviru MUP-a za prevenciju i reintegraciju radikalizovanih osoba, a nakon učešća u ratovima u Siriji i Iraku.



Prethodna kosovska vlada međutim, u nacionalnoj petogodišnjoj strategiji protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, koji vodi ka terorizmu, kao prvo žarište označila je sever Kosova i Metohije.



"Mislim da je jedna ovakva teza apsolutno neprihvatljiva, naročito nakon prvog briselskog sporazuma, gde se situacija smirila i mi nismo imali više nikakvih radikalnih protesta, nasuprot situaciji u Prištini gde su poslanici Samoopredeljenja svakodnevno bacali suzavac, slučajevi granatiranja skupštine Kosova, ali i nasilne demonstracije na ulicama Prištine, gde je bilo više povređenih ljudi", napominje Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova. 



Izveštaji međunarodnih bezbednosnih službi ukazuju da je Kosovo do skora bilo regrutna zona za radikalne islamiste. Mladi ljudi se šalju na obuku i po povratku sa ratišta regrutuju nove.



Kada se uzme u obzir da je Balkan i centar za trgovinu oružjem i da samo na Kosovu ima više od 150.000 komada nelegalnog oružja, to je dovoljan razlog za brigu, ističu u bezbednosnim misijama.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva