:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2018   12:05

0

188

Stoltenberg: Rusija sve nepredvidivija, NATO da učini više


U objavljenom intervjuu nemačkom listu "Velt", Stoltemberg je rekao da očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri NATO usvojiti takav pristup na narednom samitu ovog leta, s obzirom na opasnost da bi Rusija mogla da postepeno stavi veći naglasak na nuklearno oružje u svojoj doktrini, vežbama i novim vojnim sposobnostima.


"Mislim da će se kancelarka Merkel i njene kolege suočiti s novim odlukama na samitu NATO u julu u Briselu. Moramo biti budni i odlučni", rekao je Stoltenberg za nedeljno izdanje nemačkog lista, prenosi Rojters.


 


Lider NATO je prošle nedelje optužio Rusiju za pokušaje da destabilizuje Zapad novim nuklearnim oružjem, sajber napadima i tajnim akcijama, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u britanskom gradu Solsberiju.


 


"Uvek može da učinimo više i sada o tome moramo da razmislimo. Događaj iz Solsberija, po svoj prilici, sledi šablon koji godinama opažamo - Rusija postaje sve nepredvidivija i agresivnija", rekao je Stoltenberg u intervjuu.


 


Uz to, on je poručio da je NATO uvek spreman da odgovori kada je neka od saveznica vojno napadnuta.


 


"želimo verodostojno odvraćanje. Ne želimo rat. Naš cilj je deeskalacija", istakao je Stoltenberg.


 


Naveo je i da bi se "hibridno ratovanje" moglo naći na agendi narednog sastanka Saveta NATO i Rusije, ukazavši na sve veću upotrebu takozvanih "hibridnih taktika" kao što su vojnici bez oznaka.


 


"Važno je da sednemo za sto i razgovaramo jedni s drugima", zaključio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da poštuje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja.


 


Generalni sekretar NATO je, kao dokaz ruske pretnje, naveo pripajanje Krima 2014, podršku proruskim snagama u Ukrajini, vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, mešanje u zapadne izbore i učešće u sirijskom ratu, napominje britanska agencija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva