:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2018   12:05

0

116

Stoltenbeg: Prvo ime za Makedoniju, pa poziv u NATO


"Pozdravljam veliku političku podršku za rešavanje pitanja imena Makedonije i ako se to pitanje reši, NATO će pozvati Makedoniju da postane njen član", rekao je Stoltenberg, novinarima u Briselu.


Stoltenberg je komentarisao grčko-turske odnose, izrazivši zabrinutost zbog ponovljenih incidenata u Egejskom moru.


"Ali, takođe, čestitam na direktnoj komunikaciji između grčke i turske vlade i nadam se da će se razlike rešiti u okviru dijaloga i saradnje", dodao je on.


"NATO takođe služi kao forum za pridruživanje Grčkoj i Turskoj", rekao je Stoltenbelg.


Zaev: Sad je najbolje vreme da se reši pitanje imena


Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da je sada najbolji trenutak za rešavanje pitanja imena te bivše jugoslovenske republike.


Zaev je rekao da očekuje da će na marginama samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, 18. maja, razgovarati sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o dosad postignutom napretku.


"Možda ćemo biti odvažniji da bi se naša kreativnost unapredila, vredno je pokušavati do kraja. Dajem šansu ovom procesu", kazao je Zaev novinarima.


Zaev je dodao da uvek informiše javnost o novom razvoju događaja u vezi sa pregovorima oko imena.


Ipak, navodi Zaev, u poslednje vreme nije bilo ništa novo o čemu bi javnost trebalo da bude obaveštena, prenela je agencija MIA.


"Verujem da ćemo narednog vikenda moći da uskladimo našu poziciju kroz kreativna rešenja koja predlože obe strane", istakao je Zaev.


On je napomenuo da se približavaju i samit u Sofiji i sastanak Evropskog saveta, i da se smatra da postoji šansa da se rešenje iznađe pre tih skupova.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva