:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2017   12:05

0

185

Å tokinger:Obustavite (neo)fašističko okupljanje u Blajburgu


Štokinger je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, istakao da podržava inicijativu poslanice SPO-a u austrijskom parlamentu Katarine Kuharovic s tim u vezi.



"Kao socijalista i Austrijanac za mene je nepodnošljivo da iz godine u godinu posmatram na austrijskoj teritoriji neofašističke ustaške krugove. Druga Republika je osnovana kao rezultat i pouka tamnog doba Hitlerovog fašizma, kao demokratska i nezavisna republika na antifašističkim osnovama. Tu tradiciju treba nastaviti i zabraniti svaka fašistička i nacistička delovanja", zatražio je Štokinger.


On je ukazao da svake godine predstavnici retrogradnih snaga i udruženja veterana dolaze u Blajburg, i prisećaju se svoje fašističke ustaške vlade i NDH, a sve pod velom navodnog sećanja na žrtve rata.



Štokinger je istakao da je dovoljno loše što u današnjoj Hrvatskoj ustaška tradicija postaje sve popularnija, i dodao da se ona zasigurno neće preneti u Austriju.



"To je otvoreni napad na sve Srbe u dijaspori, Srbiju, sve demokratski i antifašistički opredeljene ljude u zajednici sa prostora bivše Jugoslavije, kao i posebno na sve Austrijance i suverenu demokratsku republiku", poručio je on.



Štokinger je podsetio da je pod šahovnicom NDH, uz podršku Hitlera, više stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a hiljade je nasilno naterano na katoličanstvo.



Pozvao je i na proteste iduće godine.



"Inicijativa poslanice Kuharovic, sa upitom ministru unutrašnjih poslova, značajna je kako bi se pojasnila pravna situacija oko zakona o zabrani obeležja. Biće zanimljivo kako će se izjasniti druge stranke. Pored toga bi bilo potrebno da se iduće godine preduzme snažan znak protesta u Blajburgu", poručio je on.



Poslanica SPO-a Kuharovic uputila je ministru unutrašnjih poslova upit povodom fašističkih simbola koji su nošeni na komemoraciji u Blajburgu, odnosno da li oni potpadaju pod zakon o zabrani simbola Trećeg rajha.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva