:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

183

Stojanović: Dijalogom do boljeg života na KiM

"Jedna je da moramo da nastavimo da radimo jedinstveno, da za to ne postoji alternativa i da svi oni koji narušavaju to jedinstvo ne misle dobro našem narodu", rekao je Stojanović za televiziju Most.

Premijer je, dodao je on, poručio da " Srbi ne prodaju svoju imovinu, da ostanu dosledni zajedničkoj borbi da tu živimo, da će Srbija i dalje biti tu , ali ukoliko se imovina proda onda Srbija neće imati koga da podrži i ta će podrška postati besmislena.“

„Poruka je upućena svima, ne samo nama koji smo sada u Vladi, već i ljudima koji će tek biti imenovani na razne funkcije na raznim nivoima i svi treba da shvate da moramo da radimo u interesu svog naroda jer u suprotnom naš narod neće preživeti u ovom turbulentnom vremenu" rekao je on i upozorio da "treba dodatna finansijska sredstva ,veći uticaj i prisustvo na mnogim nivoima, naročito kada je bezbednost u pitanju".

"To je jedna od najvažnijih stvari na kojima ćemo raditi. To je poruka koja je došla iskreno iz srca i to je nešto što bi trebalo da bude opominjuće za sve one koji preuzimaju funkcije" rekao je Stojanović i podvukao da ih čeka veliki rad koji treba da obezbedi bolji život za naš narod.“

Osvrćući se na pisanje medija o poseti srpskog premijera Kosovu i Metohiji Stojanović je rekao da je"očekivao da će poruku mira preneti i prištinski mediji koji nažalost to nisu učinili.

"Očigledna je potreba da se pronadje nešto loše kako bi se ukaljala cela poseta i prikazala negativnom. Poruka koju je premijer poslao i Srbima i Albancima jeste da mi moramo da živimo i radimo u miru. Mi smo je razumeli, jer ukoliko ne budemo radili zajedno i ne budemo spremni da zajednički razvijamo te odnose, ne možemo se nadati boljem životu" rekao je on i zapitao " kada će se ta mržnja završiti i šta ostavljamo generacijama koje će doći posle nas".

"Ma koliko bilo teško i bolno, moramo da to ostavimo iza nas i nadjemo zajednički jezik“,rekao je Stojanović i upozorio da "ukoliko ne budemo iskreni jedni prema drugima i rešimo te otvorene teme, trpeće i srpski i albanski narod a to nikome ne ide u prilog.“

Na pitanje kakav će biti stav srpskih poslanika u ponedeljak kada je zakazana rasprava o privatizaciji Trepče, zamenik premijera je objasnio da se radi o pokušaju da se Trepča pretvori u javno preduzeće kako bi bila direktno pod jurisdikcijom Vlade Kosova.

"To je za nas potpuno neprihvatljivo i pokušaćemo da narednih dana izmenimo predlog te odluke jer ovako se negira sve ono što jeste naš interes u tome" rekao je Stojanović.

"Videćemo kako će se ponašati ostali ministri u Vladi, nadam se da će razumeti da ovo nije dobro i da će se, kako je premijer Vučić rekao, svakako odraziti na dijalog a to dugoročno nije dobro ni za koga", dodao je on.

„Ja ne vidim alternativu dijalogu, ali ukoliko dolazi do ovakvih postupaka, to je nešto što šalje lošu poruku i nadam se da medjunarodna zajednica prati sve ovo što se dešava. U svakom slučaju biće detaljno obavešteni s naše strane. Očekujem razumevanje jer je ovo ozbiljna stvar i bez razgovora na najvišem nivou ovaj problem neće moći biti rešen", upozorio je Stojanović

Na pitanje da li je moguće zaštiti srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji on je rekao da moramo da se borimo ali kakav će ishod biti nije potpuno u našim rukama.

"Potrebna nam je podrška Vlade Republike Srbije bez političkog pritiska i pritiska medjunarodne zajednice. Bez te podrške malo šta ćemo ostvariti jer se politički establišment u Prištini još uvek nije navikao na drugačiji stav od predstavnika Srba koji su u institucijama . Mi ne želimo da promenimo naš način ponašanja jer imamo obavezu prema narodu koji nas je poslao tamo da zastupamo niihove interese a ne da pričamo i radimo nešto što će nekome biti prijatno i prihvaljivo" rekao je on .

Ocenio je da je do sada bilo odredjenog razumevanja ali ne o najvažnijim temama.

"A ovo jesu najvažnije teme i zato očekujem da razumeju njihovu osetljivost jer ishitreni potezi kakve smo videli ne ide u prilog daljem medjusobnom dijalogu, pomirenju i izgradnji normalnog života izmedju Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji", naglasio je Stojanović.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva