:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2016   12:05

0

193

Å tir:Hrvatska podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana

On je u razgovoru sa članovima spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta podvukao značaj evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana i založio se za ostavljanje otvorenih kanala za razgovore sa Turskom.

Hrvatska, rekao je Å tir, poštuje stav Austrije u vezi Turske, ali ukazuje da nije u evropskom interesu da se zatvore vrata, već da treba očuvati osnovu za razgovore.

Govoreći o stabilnosti na Balkanu, Å tir je pozdravio i pristupne pregovore sa drugim državama regiona, posebno Srbijom i Crnom Gorom, saopšteno je iz austrijskog parlamenta.

Å tir smatra da EU treba pre svega pozitivno da utiče na reformski proces u Bosni i Hercegovini, kao i ravnopravno tretiranje manjina.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Jozef Čap i njegov kolega i Narodne stranke (OVP) Nikolaus Berlakovič naglasili su podršku evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, ali ujedno i upozorili na prevelika očekivanja u vezi širenja, pošto EU najpre mora da reši interne probleme.

Čap je, kako se navodi u saopštenju, rekao da ne treba s tim u vezi imati i "NATO pristupnu euforiju".

Prema njegovim rečima u Evropi ne bi trebalo stvarati nove slike neprijatelja, već sa Rusijom pronaći način za ekonomsku i političku saradnju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva