:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2016   12:05

0

105

Å tir: Odnosi HR i BiH zavisiće od poteza institucija

Å tir je novinarima u Zagrebu rekao da je Hrvatska u kontaktu sa nadležnim institucijama BiH i da će ambasador te zemlje u Sarajevu zatražiti da stupi u kontakt sa uhapšenima.

Objasnio je da je reč o osobama sa dvojnim državljanstvima - Hrvatske i BiH.

"Kako će ovi događaji uticati na spoljnopolitičke odnose dveju zemalja, tek treba videti. Zavisiće to od poteza institucija BiH koje ćemo videti vrlo skoro", kazao je Å tir.

On je rekao da optužnice još nisu podignute, te da Sud u roku od 24 sata treba da odluči o njihovom pritvaranju.

"Ono što želim naglasiti jeste da će vlada Hrvatske istrajati u politici podrške BiH na evropskom putu, ali svesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti, ali politiku podrške nastavljamo. Treba zadovoljiti sve standarde, pa i one u pravosuđu, ali pomoći ćemo BiH na tom putu", rekao je Å tir.

Ministar odbrane Damir Krstičević je rekao da su juče održana čak dva sastanaka s premijerom Plenkovićem.

"Ono što je bitno je da maksimalno želimo pomoći Bosni i Hercegovini na evrpskom putu i zaštiti nacionalne interese Hrvatske", rekao je Krstičević.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhapšeni su u ponedeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad Srbima, saopštilo je BiH tužilaštvo.

Među uhapšenima su Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i organizator obrane na području Orasja i ratni zapovednik oraškog zbornog područja.

Kako je navelo Tužilaštvo BiH, oni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima gde su zatvarani, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mesta od aprila 992. pa do jula 1993.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva