:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 06, 2018   12:05

0

124

Stipendijama do više profesionalnih vozača


Gotovo da nema novih mladih vozača, jer nekima nedostaju godine, a nekima novac da polože C i D kategoriju. Situacija će biti mnogo gora, upozoravaju u Udruženju drumskih prevoznika.



Kako je za dobijanje profesionalne dozvole sem vremena za obuku potrebno i oko 3.000 evra, Udruženje vozača i Privredna komora Srbije pokrenuli su akciju gde je finsiranje obuke osmišljeno kroz stipendiranje od strane poslodavaca.



"Prvi uslov jeste da imaju B kategoriju i da žele da pristupe obuci za profesionalnog vozača kako bi se osposobili da kamion nosivosti 40 tona mogu da voze samostalno. Obuka bi trajala dva meseca teorijska i šest meseci praktične vožnje kod poslodavca. Finansiranje te obuke osimišljeno je kroz stipendiranje i vraćanje te stependije kroz rad kod budućeg poslodavca", objasnio je Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije.



Osim toga, PKS je krenula i sa obukom i stipendirnjem žena vozača.



"Mi smatramo da postoje velike predrasude o poslu vozača i žene koje nisu uključene u te poslove su veliki problem. Mi bismo za pet prvih žena potpuno finansirali ovu obuku, a vidimo perspektivu žena u prevozu gradskog saobraćaja i autobuskom saobraćaju", kaže Nikolić.



Ukazao je da se do sada za ovaj vid obuke prijavilo 150 polaznika, koji će se podeljeni u grupe od po 15 polaznika, a obučavaće se na više lokacija u Srbiji.



Srbiji godišnje nedostaje oko 5.000 profesionalnih vozača, od čega 2.000 u međunarodnom saobraćaju.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva