:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 23, 2018   13:59

0

217

Stevanu Tontiću nagrada "Kočićevo pero"


Jednoglasnu odluku da priznanje pripadne Tontiću doneo je žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jeregović i Mladen Vesković.



Knjigu "Ta mjesta" čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima (kao što su Sarajevo i Berlin), izveštaji o susretima po evropskim metropolama, kao i doživljaj iz jedne vrlo uzbudljive posete Jerusalimu i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji.



"U knjigu nas uvodi opsežan autobiografski zapis o jednodnevnoj poseti svome istorijski 'potopljenom' krajiškom zavičaju, u znaku sećanja na detinjstvo i likove Branka Ćopića i Skendera Kulenovića. Uz svaki prozni tekst priložena je poneka Tontićeva pesma, tako da se ova njegova svedočenja o mestima u kojima je živeo i ljudima sa kojima se susretao, daju uvek i u prozi i u stihu", naveo je Vukolić.



"Čitajući Tontićevu knjigu, prolazimo kroz zgusnute atmosfere našeg turbulentnog doba u kojem započinju novi sukobi i pre nego što su se stari završili. Posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva, dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada", ocenio je predsednik žirija.



Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, primećuje Vukolić, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmenjenu sredinu, izabravši da živi u "srpskoj Atini".



"Ovakve knjige se ne pišu i ne izlaze često i otuda je njihov značaj još veći", rekao je Vukolić.



Nagradu "Kočićevo pero" dođeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva