:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2017   12:05

0

196

Stevanović preduzetnicima: Dodeljujemo grantove, konkurišite

Stevanović je objasnio da program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj, a reč je o kombinaciji finansiranja 20 odsto investicije kroz bespovratna sredstva Ministarstva i 80 odsto kroz povoljne kredite Fonda.
"Za bespovratna sredstva obezbedili smo još oko 243 miliona dinara", rekao je Stevanović Tanjugu.

On kaže da su već primetni efekti ovog razvojnog programa koje je Ministarstvo privrede sprovodi.

"Mala i srednja preduzeća su najveći rezervoar dobrih efekata na privredna kretanja, a to potvrđuju sva istraživanja i godišnje analize. Naša ideja je da ih stavimo na mesto koje zaista zaslužuju, da im damo direktnu i konkretnu podršku, ali i da istovremeno afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji. Cilj nam je da što veći broj ljudi, zainteresovanih da radi ili radno sposobnih, sebe vidi i prepozna bilo u preduzetništvu ili da zaposlenje traži u realnom sektoru. Efekti kroz ovakve poslove i programe su najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju jedne države", rekao je Stevanović.

Rok da se zainteresovani prijave za bespovratna sredstva kroz Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz podršku investicijama u privredi je do 1. decembra 2017. godine, a preduzetnicima će dodatno biti na raspolaganju i eventualno neutrošena bespovratna sredstva po programu podsticanja kroz razvojne projekte.

Programom se omogućava podrška u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, povećanje vrednosti i obima proizvodnje i prometa, jačanje konkurentnosti proizvođača i podrška zapošljavanju. Novac je takođe namenjen podršku prilikom kupovine, izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investicionog održavanja proizvodnog ili poslovnog prostora.

Mogu se koristiti i za kupovinu nove ili polovne opreme, kao i dostavnih vozila za prevoz proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u proizvodnji.

Novac je namenjen i za trajna obrtna sredstva koja mogu da čine najviše 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja , kao i za nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja.

Javni poziv je otvoren dok se novac iz programa ne utroši, najkasnije do 1. decembra. Sve informacije zainteresovani mogu da dobiju na internet stranici Ministarstva privrede i Fonda za razvoj gde se može preuzeti i potrebna dokumentacija.

Raspisivanjem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava Ministarstvo privrede je nastavilo sa sistemskom podrškom sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u okviru projekta 'Decenija preduzetništva.'

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva