:

:

TV Most

clock

April 09, 2015   12:05

0

180

Šteta velika, komisije će izvršiti procenu

„Vrlo brzo ćemo utvrditi kolika je šteta ali na žalost SG Priština nema sopstvena sredstva pa se moramo obratiti Kancelariji za Kosovo i Metohiju da nam pomogne da saniramo posledice poplave. Nadam se da će odgovor biti kao i uvek brz i da ćemou najkraćem roku pomoći porodicama koje su pretrpele najveću štetu“, rekao je Karadžić, gostujući u programu naše televizije.

Opština Gračanica je takođe formirala komisiju koja je obišla ugrožena domaćinstva i utvrdila da jedna od poplavljenih kuća više nije za stanovanje.

„ Porodici čija kuća nije za stanovanje obezbedili smo privremeni smeštaj dok se ne iznađe trajno rešenje, a druga komisija je popisala štetu na pomoćnim objektima i procena štete je u toku. Najvažnije je da se brzo reaguje i mi smo uputili ekipe koje su učestvovale u raščišćavanju dvorišta od porušenih pomoćnih objekata i onoga što je voda nanela. U narednom periodu pokušaćemo da zajedničkim snagama te objekte obnovimo ali to ne znači da ća doći do preklapanja, nego ćemo to raditi u dogovoru sa Kancelarijom za KIM“, kaže Kostić.

Prema rečima Kostića opština Gračanica tražiće pomoć i od ministarstva za povratak a obratiće se i kancelariji premijera Kosova za zajednice.

Kada se tvrdnje instituta „3 E“ tiče da je reka ponela mulj i teške metale sa jalovine i time izazvala ekološku katastrofu koja bi mogla da ugrozi zdravlje stanovnika ovog mesta, Kostić je kazao da su te tvrdnje apsolutno neosnovane.

„Najpre da kažem da to nijenikakav institut već nevladina organizacija koju su osnovali ljudi koji nemaju apsolutno nikakve reference da se bave ekologijom. Institut mora da ima svoje laboratorije i ljude od struke koji se bave isključivo ovim pitanjima, što ovde nije slučaj i ovakve tvrdnje su apsolutno neosnovane.Ovo je bacanje medijske bombe koja je izazvala paniku i strah kod građana i ja pozivam članove ove organizacije da seizvine s građanima opštine Gračanica što su ih doveli u stanje panike i straha“.

Kostić je naglasio da je Opština Gračanica pozvala relevantne institucije i da je laboratorija koja je radila analize vode iz reke Gračanke utvrdila da opasnosti po zdravlje građana nema.

Poplave koje je izazvalo prelivanje vode iz Gračaničkog jezera mogle su biti i manjeg inteziteta da nije bilo neodgovornosti pojedinih građana koji u reku bacaju đubre, pored ostalog i stare krevete i razne druge stvari koje sudoprinele da reka promeni tok i poplavi veliki broj oranica i domaćinstava u Lapljem Selu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva