:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

118

Stefanović:Spremni na teret migranata,čekamo smernice EU

Nebojša Stefanović rekao je na sastanku zemalja učesnica regionalne MARRI inicijative u Beogradu da se od EU čekaju i smernice kako da budemo efikasniji u readmisiji, pogotovo sa zemljama sa kojima Srbija i neke države Unije nemaju sporazume, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Problem migrantske krize sa kojom se svi mi, u većoj ili manjoj meri već nekoliko godina suočavamo, postaje hroničan, bez ikakvih konkretnih izgleda da bi uskoro mogao biti rešen i prevaziđen. Štaviše, mislim da smo svi svesni da će u našem životnom veku migrantska kriza postati svakodnevna pojava i da će nastaviti da postoji na evropskom kontinentu. Zato moramo da čujemo odgovor od Evrope šta ćemo raditi ako broj migranata u budućnosti bude veći", rekao je Stefanović.

Ministar policije je istakao da veruje da je zajednički cilj svih učesnica MARRI inicijative da se konačno nađe trajno i održivo rešenje za problem ilegalnih migracija, trgovine ljudima i velikog broja izbeglica na balkanskoj ruti.

"Borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima je ozbiljan problem koji i dalje predstavlja veliki bezbednosni izazov za ovaj region", rekao je Stefanović.

Dodao je da je od početka migrantske krize u Srbiji uhapšeno više od dve hiljade ljudi koji su se bavili organizacijom ilegalnog prelaska granice i krijumčarenjem.

"Zajedničke patrole vojske i policije na našim granicima su od leta prošle godine odvratile veliki deo migranata koji su hteli ilegalno da pređu granicu. Faktički, prvi kontakt sa Srbijom im je kršenje zakona, ali smo svi na ovoj ruti poslali jasnu poruku da dolazak na teritoriju Balkana ne može da bude hajdučija i ne može da bude organizovano kršenje zakona država od, recimo, Grčke do Nemačke", naglasio je Stefanović.

Kako je dodao, treba da budemo ponosi što nismo dozvolili bilo kakav veći incident, izbijanje neke zdravstvene epidemije ili ugrožavanje stanovništva na balkanskoj ruti.

"U Republici Srbiji se trenutno nalazi nešto manje od 6.000 migranata koji su smešteni u prihvatne centre. To je broj migranata koje možemo da primimo na svojoj teritoriji, da im pružimo pristojan smeštaj i hranu, krov na glavom i celokupnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Stefanović.

Ono sa čim se mi suočavamo, dodao je ministar, jeste da migranti ne žele da ostanu u Srbiji.

"To je važna poruka koju oni nama šalju i traže da nastave putovanje ka zapadnoj Evropi. To su pitanja na koje moramo zajedno da pronađemo odgovor i da kažemo migrantima šta oni mogu da očekuju tim povodom", objasnio je Stefanović.

Ministar policije je podsetio i da je migrantska kriza sa sobom donela još jedan izazov - trgovinu ljudima.

"To je delo koje nismo imali u velikom obimu na našoj teritoriji, ali smo imali nekoliko slučajeva koje je kriminalistička policija pratila i uhapsila organizatore", dodao je Stefanović.

Istakao je i da Srbija pruža punu podršku radu MARRI inicijativi i da će, kao i tokom jednogodišnjeg predsedavanja Srbije tom organizacijom, koje se danas završava, biti pouzdan partner u svim regionalnim aktivnostima koje doprinose jačanju stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva