:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 09, 2018   17:35

0

184

Stefanović: Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala


Stefanović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, preneo na sesiji kojom je predsedavao britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas, da je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije u prethodne četiri i po godine podnelo ukupno 483 krivične prijave za različite vrste krivičnih dela iz ove oblasti. Istovremeno, kako je rekao, od početka ove godine do jula taj broj iznosi 52 krivičnih prijave protiv 61 osobe.


Stefanović je naveo i da su značajno prošireni kapaciteti ovog Odeljenja, te da je Srbija sačinila i nacrt Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, koji će biti usvojeni u septembru.


 


Istovremeno je konstatovao da krađe ličnih podataka građana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija dece na internetu i svi ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli niti jednu zemlju, pa tako ni Srbiju. 


 


"Na ovaj transnacionalni izazov moramo dati zajednički odgovor koji počiva na kontinuiranoj i čvrstoj saradnji naših policija, ali u toj borbi i svaka od naših zemalja mora dati svoj maksimum" rekao je Stefanović. 


 


Ministar je naveo i da se Srbija ne zadovoljava urađenim i da smatra da uvek postoji prostora za napredak, kako u regionu tako i u samoj Evropskoj uniji i najavio da Ministarstvo 20. i 21. septembra u Beogradu organizuje i međunarodnu Konferenciju o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom "Poveži se sigurno!". 


 


"Sa ponosom želim da istaknem da ćemo biti domaćini ministarsko-ekspertske konferencije, koja se po prvi put organizuje u regionu i na kojoj će moje kolege i brojni stručnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i unaprede direktnu saradnju, kako u regionu, tako i šire. Srbija i na ovaj način želi da da svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv jednog od najvećih bezbednosnih izazova savremenog doba" poručio je Stefanović. 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva