:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

246

Stefanović: Sasvim smo dobro razumeli Izetbegovića


"Sve smo analizirali, sasvim dobro razumeli poruke i nismo to doživeli kao dobrosusedsku poruku", rekao je Stefanović novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.



To je prvi put da je jedan od najviših zvaničnika susedne države poručio da želi raspad naše zemlje, objasnio je, te ponovio da je Izetbegović rekao da su njegova nadanja da će se to dogoditi.



Jako je loša takva poruka, ona je politička u svakom slučaju, i ne može se objasniti time da je to tehnički neizvodljivo, rekao je Stefanović.



Kad neko iznese takav stav, a što usložnjava situaciju u regionu, i pri tome su ugroženi interesi Srbije, ona je dužna da reaguje, poručio je Stefanović.



Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju, ponovio je, iskrenu nameru jednog od ključnih nosilaca vlasti u BiH i šta je to što on želi, a mi ćemo preduzeti sve što je moguće i dozvoljeno, jer je reč o našoj bezbednosti.



"Srbija hoće da gradi mir i mi ćemo u dogovoru s drugim akterima u regionu pokušati da zajedno nađemo rešenje, jer želimo da ljudi koji žive ovde, ali i u drugim zemljama regiona, ne osećaju tenzije od političkih poteza", poručio je Stefanović, najavljujući da će i u tom smislu biti značajna poseta trojice članova bosanskog predsedništva početkom decembra.



Dodao je i da su očekivanja da će tada biti uspešno zaključeni razgovori o razgraničenju i dodao da ostajemo privrženi saradnji i izgradnji što boljih odnosa.



Ponovio je da smatra da su rekacije Srbije bile odmerene, da ni u jednom trenutku nismo prekinuli sa politikom podrške suverenitetu BiH, da se protivimo svakom nasilju, ali i naveo da su one bile samo u cilju zaštite naše zemlje.



Nastavljamo da gradimo najbolje odnose i da razgovaramo sa svima kako bismo očuvali mir i sve ono što smo do sada postigli, rekao je ministar Stefanović.



Dodao je da je na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o situaciji na Kosovu i Metohiji, pregovorima u Briselu, rekao je Stefanović novinarima.



"Analizirana je bezbednosna situacija u našem regionu, kao i u okolnim zemljama. Želimo da očuvamo mir i stabilnost, to ostaje jedan od najvažnijih prioriteta naše zemlje", rekao je Stefanović.



Kaže da će u tom cilju Srbija pratiti situaciju u regionu i preduzimati mere neophodne za očuvanje teritorijalnog integriteta države.



Podsetio je da će biti značajne posete Predsedništva BiH početkom decembra kao i poseta predstavnika državnog vrha Rumunije, Bugarske i Grčke, sa kojima će se razgovarati o dobrosusedskim odnosima.



Ministar je rekao da je na sednici bilo reči i o materijalnom položaju pripadnika snaga bezbednosti, modernizaciji opreme i naoružanja, ali i Radnoj grupi koja će raditi na rešavanju problema stambenog pitanja pripadnika snaga bezbednosti.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva