:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

194

Stefanović: Potpuno nelogično odbijanje Prištine


Kada se želi najbolja moguća istraga, smatra Stefanović, onda se uključuju svi oni koji mogu svojim radom, iskustvom, poznavanjem terena i istraga te vrste da pomognu, a naša policija, kaže ministar, ima izuzetno iskustvo u rešavanju različitih slučajeva, a njih - ne žele u istrazi.



"To pokazuje da nema želje da se dođe do brzog i efikasnog rešenja. Mi smo to tražili i insistirali što i imamo pravo po tehničkom sporazumu koji je potpisan, imamo pravo da naši istražni organi učestvuju u tome. Upravo insistiramo na tome, da bi se sve relevantne informacije prikupile, poverenje srpskog stanovništva svakako je veće u institucije Srbije i imamo mogućnost da doprinesemo i dođemo do onih ubica koje su to zaista učinile i do svih organizatora", rekao je Stefanović za Pink. 



Zahtev Srbije za saradnjom, podvlači Stefanović, zaista nije politički, već s ciljem otkrivanja ubica Olivera Ivanovića, a, kako smatra, kreiranje situacije gde se saradnja odbija i pravi se teatar od toga, dovodi do toga da postoji sumnja da to neće voditi ka ubicama, da će slučaj biti korišćen i zloupotrebljavan i da se medijski skreće pažnja "na ovu ili onu stranu". 



"Zbog toga je za nas to potpuno neprihvatljivo. Mi smo počeli sopstvenu istragu, koja takođe dolazi do određenih informacija, ali je mnogo teže kada niste na terenu, nemate uvid u kamere, potencijalne svedoke. Mi ne možemo to operativno da uradimo i onda se postavlja pitanje, kada prolazi previše dana, da li ćemo imati rešenje ovog slučaja, ili će prištinske vlasti voditi slučaj da se on ne reši", kaže Stefanović. 



"Nažalost", kako je rekao, više se saznalo iz medija pod kontrolom Prištine, a to curenje informacija iz istrage, smatra Stefanović, vrlo je neprofesionalno. 



Sa takvim informacijama, kaže, mora se pažljivo. 



"Sam slučaj Olivera Ivanovića, njegovo hapšenje i držanje u pritvoru toliko dugo, vodio je Euleks. Onda imate situaciju da je ubijen, a da se Euleks maltene potpuno isključio iz te istrage. To je potpuno nelogično. Sada kažu, super je da se uključi FBI, ali nije dobro da se uključe istražni organi Srbije, to nema smisla i nema iskrene želje da se na ovom slučaju radi najprofesionalnije moguće", kaže Stefanović. 



"Ja ne znam zašto nekome ne odgovara da uključi institucije Srbije u taj proces. Mi nismo rekli da ćemo biti nadležni za svaki korak, da ne želimo da više iko učestvuje, spremni smo da budemo deo istražnog tima, ali da imamo uvid u sve, a kako vreme odmiče i odbija se učešće institucija koje mogu da doprinesu rešenju, to znači da niste baš voljni da pronađete rešenje", smatra Stefanović. 



To, po njegovom mišljenju ostavlja ogroman prostor za spekulisanje koji su motivi da se ne želi da se taj slučaj reši, a sve to, kako kaže, čini te ljude uznemirenim, takav tragični čin, teroristički akt, čini ljude osetljivim i povređenim i jedino što može ljude da umiri i brzo da vrati poverenje da je mirna situacija moguća, jeste rešenje ovog slučaja. 



"Zato mi toliko insistiramo na tome. Srbiji je stalo da se u najkraćem mogućem roku prekine sa spekulacijama, pre svega nam je stalo da se brzo dođe do počinilaca, u tome smo potpuno iskreni. Još jednom insistiramo, razmislite da uključite u to naše istražne organe, koji mogu da pomognu i da se ne pronalaze razlozi zašto se to ne želi", rekao je Stefanović.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće Kosovo, to je uvek teška, rizična poseta i veliki bezbednosni izazov, ali se sa njim o toj temi ne može razgovarati, niti se može od te namere odvratiti, rekao je Stefanović.



"Ubistvo Olivera Ivanovića ostavlja prostora za sumnju ko je sve mogao da učestvuje i čini tu posetu veoma složenom. Ali sa Vučićem se o toj temi ne može razgovarati, od te namere ga nikako ne možemo odvratiti, on ne razmišlja da li je njegova lična bezbednost ugrožena", rekao je Stefanović.



Naš posao je, kaže Stefanović, da učinimo sve što je moguće da zaštiti i njegova bezbednost i da bude zaštićena bezbednost Srba koji žive na KiM.



Predsednik Vučić na Kosovu će razgovarati sa ljudima, kaže Stefanović, hoće da čuje šta njih trenutno najviše opterećuje i želi da svojim prisustvom, ne samo unese mir, već i neku vrstu uverenja da ti ljudi nisu zaboravljeni.



"To je veoma važno. Vučić neće ići tamo na 15 minuta, da se slika, da izjavu i to je to, kao što mnogi rade. Ne samo što će to biti dva dana, on će ostati da razgovara, razgovaraće i severno i južno od Ibra, posvetiće to vreme svom narodu", rekao je ministar policije.



Stefanović kaže da predsednik Srbije želi da razgovara sa ljudima, da im kaže šta on može da uradi za njih, "šta je to što smo radili, radimo i što ćemo raditi za te ljude" i da svojim prisustvom, ne samo da unese mir, već i neku vrstu uverenja da nisu zaboravljeni.



"Morate da budete u kontaktu sa tim ljudima, da bi oni osetili vašu podršku. Predsednik je primao ovde delegacije Srba s KiM kada god je bilo teško, a takođe je išao tamo kad god je bilo teško i složeno. Kosovo je, kaže ministar, deo naše zemlje na kome trenutno nema pune nadležnosti, ali, bez obzira na to, vodi se računa o našem narodu koji tamo živi i nastaviće da se vodi računa", zaključio je Stefanović.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva