Vesti
Stefanović: Kriminala manje za 4,2 odsto nego 2015.

19:30, 13.09.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je ukupan kriminal na teritoriji Srbije u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2015. godine smanjen za oko 4,2 odsto, saopšteno je iz MUP-a.
U prvih šest meseci ove godine u Srbiji počinjeno 43.047 krivičnih dela, za oko 6,1 odsto manje nego u istom periodu 2016. godine, naveo je Stefanović i dodao da je policija podnela krivične prijave protiv više od 24.022 osobe.

Predstavljajući pred Odborom za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu MUP-a od januara do juna ove godine, Stefanović je izneo detaljne podatke u vezi sa zaplenom narkotika, i brojem izvršenja najtežih krivičnih dela u Srbiji.

On je naveo da je za prvih šest meseci 2017. policija zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, što je, kako je ukazao, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko 702,5 kilograma.

Stefanović je istakao da je istom periodu otkriveno 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama - za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 11,8 odsto manje imovinskih krivičnih dela, a takođe je zabeleženo smanjenje krivičnih dela protiv života i tela, za 8,8 odsto.

"Smanjen je broj teških ubistava sa 24 na 20, ubistava sa 27 na 18, teških ubistava u pokušaju sa 19 na 13 i ubistava u pokušaju sa 48 na 43", precizirao je ministar i dodao da je broj krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda manji za 11,1 odsto.

Govoreći o aktivnostima pripadnika Ministarstva u borbi protiv korupcije, Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija otkrila 876 krivičnih dela među kojima preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, primanje i davanje mita, trgovina uticajem.

On je dodao i da je policija podnela 504 krivične prijave za koruptivna krivična dela protiv 706 osoba.

Naglasio je da je ostvareno stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području i dodao da su zbog ilegalnog prelaska državne granice prekršajne prijave podnete protiv 694 osobe, među kojima je najviše državljana Avganistana i Pakistana.

U periodu od januara do juna, pre početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, počinjena su 3.253 krivična dela iz te oblasti, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

On je, međutim, istakao da je država preduzela korake u borbi protiv porodičnog nasilja donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i obukama koju su prošli policijski službenici, tužioci i sudije.

"Smanjen broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama"

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je istakao da je u prvoj polovini ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulima i povređenima.

Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen je u odnosu na prvu polovinu 2016. godine za 5,8 odsto, a takođe je smanjen i broj povređenih.

U prvoj polovini 2017. godine, kako je rekao, počinjeno je 451 krivično delo nad policijskim službenicima, što je za 19 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Stefanović je naglasio da je MUP u prvoj polovini ove godine zaposlio 407 novih policijskih službenika koji su završili Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Kriminalističko-policijsku akademiju i koji se bave operativnim radom.

Ministar je napomenuo da je su na Vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe usvojeni Nacrti zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Nacrt zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i Nacrt zakona o DNK registrima.

Na današnjoj sednici Odbora za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije razmatran je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u periodu od oktobra do decembra 2016. godine.

Stefanović je tim povodom istakao da je u tom periodu policija zaplenila tonu i 816,2 kilograma narkotika, što je dvostuko više u odnosu na isti period 2015. godine.

Ministar je dodao i da je policija u poslednja tri meseca 2016. godine otkrila 2.242 krivičnih dela u vezi sa opojnom drogom, 27 odsto više nego u istom periodu 2015.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design