:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

126

Stefanović: Građani Srbije ne moraju da brinu

Stefanović je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na analizi i proceni svih mogućih scenariji u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

"Preduzete su mere da građani Srbije ne bi morali da brinu. Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama", rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je država razvila mehanizam sa policijom, vojskom i bezbednosno-informativno agencijom i ti štabovi svakodnevno zasedaju, donose određene mere kojima se štiti naša granica.

Dodaje da zasada nema potrebe da Žandarmerija bude raspoređena u kopnenoj zoni bezbednosti, jer se tamo nalaze jedinice vojske.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Žandarmerija biti vraćena u Kopnenu zonu bezbednosti, jer postoje indicije da će pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova upasti na jug Srbije i izazvati nestabilnost, Stefanović je rekao da ne bi govorio o obaveštajnim informacijama koje ima MUP, a koje se tiču teritorije Srbije.

"Time bi ugrozili bezbednost svih oni koji sprovode mere da zaštite policiju, ali i građane Srbije", rekao je Stefanović.

Dodaje da se u Kopnenoj zoni bezbednosti nalaze snage Vojske Srbije, a da li će se, kada, gde i koje jednice raspoređivati – to je, kaže, odluka Republike Srbije.

Na pitanje da li su turske službe umešane u dešavanja na jugu Srbije i u Makedoniji, rekao je da MUP ne raspolaže takvim podacima, jer policija ne prati rad stranih obaveštajnih faktora već da to rade bezbednosne strukture.

"Na teritoriji Srbije ćemo se truditi da suzbijemo svako negativno delovanje bezbednosnih službi drugih zemalja i nećemo dozvoliti da to utiče na bezbednost građana u Srbiji", rekao je Stefanović.

Dodaje da će na sednici Biroa koordinacije službi bezbednosti razgovarati o tome, te da očekuje da od šefova bezbednosnih službi dobiju šta država može da preduzme da se tome suprotstavi.

"Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži, ne samo da se zaštiti bezbednost građana već i da se suprotstavimo svakom stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje", ističe ministar Stefanović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva