:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2015   12:05

0

117

Stefanović: Dobićemo borbu protiv korupcije

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su istrage čiji je epilog bio jučerašnje hapšenje 80 osoba započete u različitim periodima ali da zatim nisu završavane.

"Ne želeći da ulazim u razloge, moj zadatak je bio da dam nalog policiji da sve što imamo završi, da sve slučajeve razreši i da sve ono što imamo u finanalnoj fazi istrage prezentuje tužilaštvu i da krenemo u realizaciju."

On je istakao da će vlada i policija dobiti borbu protiv korupcije ili Srbija rizikjuje da se smesti u red onih zemalja koje okreću glavu.

Prema njegovim rečima, to se radilo i kada su se svi ovi slučajevi dešavaili, jer je nemoguće da kada u najvišim oblicima korupcije učestvuju ministri i direktori, koji su bili bliski ili pripadali tadašnjem režimu i vlasti bliskoj Demokratskoj stranci, to niko nije znao.

"Ne možete da zamenite 26 hektara građevinskog zemljišta sa 26 hektara poljoprivrednog zemljišta gde je razlika u ceni milijardu i 40 miliona, a da vlast za to ne zna i da u tim akcijama ne učestvuje. Ti oblici korupcije nisu više mogući u Srbji. Danas više ne možete to da uradite", rekao je Stefanović.

Premijer Aleksandar Vučih i ova vlada neće da dozvole da korupcija u ovoj zemlji cveta, dodao je on.

Ministar unutrašjih poslova je ponovio da će policija zajedno sa tužilaštvom raditi vrlo intenzivno i da je u završnoj fazi još nekih istraga i biće to kontinuirana borba.

On je precizirao da se uhapšeni u pomenutoj akciji ne sumnjiče za krivična dela verbalnog delikta ili kritiku vlasti već za krivična dela koja idu od zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, falsifikovanja službene isrprave, do zlouptotrebe u vezi s javnim nabavkama i navođenja na overavanje neistinitog sadržaja.

"Ali nije bitno kako se zove krivično delo. Ja bih hteo da ljudi znaju da su dela na kojima se na najbrutalniji mogući način otimala narodna imovina. To je suština", naglasio je Stefanović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u koordiniranoj akciji na teritoriji cele Srbije, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima i poreskom policijom, uhapsili su juče 80 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2004. godine počinili više krivičnih dela u oblasti finasijskog kriminala i korupcije.

Stefanović je juče rekao da je, izvršenjem tih krivičnih dela pričinjena materijalna šteta budžetu Srbije, autonomnoj pokrajini Vojvodina, gradu Beogradu, Železari Smederevo, Dunav Osiguranju, Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drgima od 7,8 milijardi dinara, što je prema deviznom kursu u trenutku izvršenja dela više od 100 miliona evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva