:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 02, 2015   12:05

0

151

Statut ZSO mora biti usvojen do 25. decembra

"U sporazumu je predviđeno da se u roku od četiri meseca od potpisivanja sporazuma usvoji statut. Nema nikakvh tehničkih problema za to, osim eventualne opstrukcije Prištine. Sigurno se rok neće odložiti, to su jasno i zvaničnici EU u Briselu istakli, poput Dejvida Mekalistera pre par dana. Vlada u Prištini mora intenzivnije i odgovornije da radi na tome da Ustavnom sudu dostavimo dekret o formiranju zajednice, kako bi Ustavni sud dao mišljenje o tome", rekao je Marić za Betu.

On je rekao i da bez dobijanja mišljenja Ustavnog suda, Upravljački tim za uspostavljanje ZSO intenzivno radi na pisanju Statuta Zajednice da bi posle dobijanja mišljenja Ustavnog suda o usklađenosti sporazuma sa zakonima i Ustavom Kosova mogli odmah početi i pregovori o tekstu statuta.

Marić smatra da će trebati vremena da se usaglase detalji rešenja i Statut Zajednice, ali da sve mora biti završeno najkasnije do 25. decembra, četiri meseca od potpisivanja sporazuma o principima za uspostavljanje ZSO.

"Mi imamo okvirni sporazum oko kog smo se dogovorili i imamo obavezu da određenom roku da to ostvarimo", rekao je Marić.

On je istakao da je Briselskim sporazumom jasno definisano i ko čini Upravljački tim za uspostavljanje ZSO, četiri člana koja treba da izrade Statut i ostala dokumenta Zajednice.

"Na čelu tog tima sam ja, što su obe vlade, u Beogradu i Prištini, potvrdile 2013. godine", rekao je Marić.

Marić kaže da su optužbe pojedinih predstavnika Prištine da je sukob interesa to što on istovremeno obavlja funkciju ministra i rukovodioca radne grupe, potpune besmislice.

On, takođe, smatra da tim koji radi na pripremi Statuta nema mogućnosti da pretrpi izmene, pošto je njegov sastav deo briselskog dogovora i verifikovan od obe vlade. Marić je kolegama u vladi u Prištini poručio da bi, umesto što se bave takvim temama, bilo daleko korisnije da daju konkretan doprinos sprovodjenju postignutih dogovora u Briselu, u najkraćem roku usvoje dekret o osnivanju ZSO i upute ga Ustavnom sudu na potvrdu.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva