:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

127

Statut ZSO do kraja 2015.

U skladu sa osnovnim principima i glavnim elementima za formiranje zajednice srpskih opština na KiM, koje su Beograd i Priština prekjuče dogovorili u Briselu, do 25. decembra 2015. trebalo bi da bude završen statut ZSO, nezvanično saznaje Danas u diplomatskim izvorima u Briselu. Na tom dokumentu trebalo bi da rade Ministarstvo za lokalnu samoupravu Vlade Kosova, na čijem je čelu Ljubomir Marić, i Upravljački tim za formiranje ZSO, čiji je Marić koordinator. Ovo telo od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma 2013. radi na nacrtu statuta ZSO.

- Danasovi izvori tvrde da se Skupština Kosova neće izjašnjavati o Sporazumu o ZSO, da bi se izbegle komplikacije sa opozicionim partijama kosovskih Albanaca, već će se ovaj dokument, navodno, podvesti pod skupštinsku odluku o prihvatanju Prvog briselskog sporazuma.


Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, najavio je za Danas da bi ovaj skupštinski odbor o poslednja četiri sporazuma iz Brisela trebalo da se izjasni u drugoj polovini septembra.

U ZSO bi trebalo da uđe 10 većinski srpskih opština, a postoji mogućnost da im se, kad se formiraju kao opštine, priključe i Prilužje i Gora. Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova, izjavio je juče da "ZSO mora da se formira i definiše status u periodu od četiri meseca".

Prema najavama briselskih izvora, razgovori o sudbini hidroenergetskog sistema Gazovode i trafostanice Valač ostavljeni su za naredni period kada će se otvoriti pregovori o imovini, koji bi trebalo da uključe i druge prirodne resurse na KiM.

SAD su juče pozdravile postizanje četiri sporazuma između Srbije i Kosova koji će "unaprediti živote ljudi u obe zemlje" i doprineti njihovom putu ka EU.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva