:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2016   12:05

0

147

Stanovnici Srba traže zaštitu državnog vrha Hrvatske

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekašnjeno od nadležnih institucija.

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem", navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Navodi se da je jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava „utaborila“ se sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu.

Time, kako se navodi, oni su namerno uzurpirali spomeničko mesto i onemogućiti obeležavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske.

"Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske", navodi se u pismu stanovnika Srba.

Želeli su, kažu, zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i da će ponos da su tu borbu dobili prenositi svojoj deci.

Zato je, poručili su, oživljavanje aveti ustaštva za nas bolno i zastrašujuće. "Još strašnije je saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od države i njenih institucija, tako i od medija i svih drugih delova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mera nije bilo i da su naša očekivanja izneverena", naveli su i dodali"

"Ne vide nas ovde na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu decu koja odlazeći dalje na školovanje menjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka".

Ističu da kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne sme biti mesta mržnji i nasilju.

"Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije", naveli su i poručili da nakon godina i godina javašluka i govora mržnje tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Nije daleko trenutak, kažu, kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva