:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2017   12:05

0

112

Stanovnici Guama u strahu od nuklearnog napada

Malo ostrvo u Pacifiku – Guam, u centru je pažnje ovih dana. Najbliže naseljeno mesto Guamu je Mikronezija, udaljena oko 1.000 kilometara i to je američo tlo najbliže Severnoj Koreji. Meštani Guama jesu Amerikaci po rođenju ali nemaju pravo glasa na izborima u SAD. Njegovih 160.000 stanovnika strahuju da bi mogli da postanu žrtve sukoba Amerike i Severne Koreje.

"Meni je kao ocu, cela situacija zabrinjavajuća. Voleo bih da do toga ne dođe, voleo bih kada bi svetske supersile našle drugačiji način da reše probleme. Ne treba da uključuju mesta koja ne predstavljaju pretnju ni na koji način", zabrinut je jedan građanin Guama.

"Nisam preterano zabrinuta zbog toga... Smatram da bi to bila prilično glupa ideja a sigurna sam da će nas Sjedinjene Države zaštititi", smatra jedna meštanka.

Straha ima jer je američki predsednik Donald Tramp zaoštrio retoriku prema Severnoj Koreji, rekavši da je njegov komentar da će se Pjongjang suočiti "sa vatrom i besom kakve svet još nije video" ako ponovo bude zapretio Vašingtonu - možda bio nedovoljno žestok.

"Ako Severna Koreja makar samo i razmišlja o napadu na nas ili naše saveznike, dogodiće im se ono što nisu ni zamišljali. Severnoj Koreji bi bilo bolje da se pribere ili će biti u nevolji u kakvoj je bilo malo država", rekao je Tramp.

Severna Koreja odbacila je Trampovo upozorenje kao "gomilu besmislica", a zvanični Pjongjang je predstavio detaljne planove za raketni udar na američku pacifičku teritoriju Guam. Severnokorejska vojska će, na zahtev lidera Kim Džong Una, do sredine ovog meseca izraditi plan napada na Guam.

Izjave oko napada, izazivaju zabrinutost. Japan i Južna Koreja obećavaju snažnu reakciju. Japansko ministarstvo odbrane će povećati stepen pripravnosti.

"Preduzećemo sve neophodne mere", poručio je ministar odbrane Japana Icunori Onodera.

Portparol južnokorejskog predsednika izjavio je da su telefonom razgovarali južnokorejski i američki šefovi nacionalne bezbednosti.

"Dve strane su ponovile da će blisko i transparentno sarađivati kako bi osigurali bezbednost Južne Koreje, Sjedinjenih Država i građana obe države", naveo je Park Su Hjun, portparol kabineta predsednika.

Tenzije između dve države povećane su posle nedavnog izveštaja američkih obaveštajaca u kojem se procenjuje da su u Pjongjangu uspeli da proizvedu nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da se smesti u balistički projektil za koji može da dosegne u sve delove SAD. Usled rasta tenzija između Amerike i Severne Koreje, svetske berze i cena nafte naglo su pale.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva