:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2017   12:05

0

158

Stanković ne očekuje incidente tokom Dana zastave


Stanković ističe da za pet godina, koliko je na čelu vladinog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, na tom prostoru nije bilo međunacionalnih sukoba ili bezbednosnih rizika koji ugrožavaju državu Srbiju.





"Kada sam postavljen za predsednika Koordinacionog tela, za taj Dan zastave, 28. novembra je u Preševu mimo zakona postavljen spomenik palim borcima oslobodilačke vojske PBM, a sledeće godine smo imali problem s udžbenicima. U poslednje dve godine na ovim proslavama više nije bilo ekscesa i zapaljive retorike", kazao je Stanković za "Politiku".


Na konstataciju da Albanci taj praznik još uvek proslavljaju s državnim zastavama Albanije, što naš zakon ne dopušta, Stanković kaže da se Koordinaciono telo zalaže za to da Albanci kao nacionalna manjina izaberu svoj grb i zastavu, u skladu sa standardima koji važe u međunarodnoj zajednici i da se ona u nekim detaljima mora razlikovati od simbola države matice.


"Kada smo razgovarali o tome, neki od naglasnijih političkih predstavnika Albanaca su rekli da imaju svoju zastavu Albanije koju koriste 50 godina. Mi smo ih pitali na koju misle, onu iz vremena Envera Hodže ili ovu novu", kazao je Stanković.



Prema njegovim rečima, kao rešenje ovog problema biće predloženo da tim eksperata za međunarodno pravo iz Tirane, ili neke druge zemlje, objasni kako po međunarodnim konvencijama treba da izgledaju njihovi simboli.



Stanković smatra da bi na predstojeće lokalne izbore u Preševu, 24. decembra, srpske partije trebalo da nastupe zajedno da bi u skupštini opštine imali svoje predstavnike.



On, takođe, veruje da se neće ponoviti prošlogodišnji scenario kada su Albanci u velikom broju s Kosova krenuli na glasanje u Medveđu.



"Ministar Branko Ružić je izjavio da su birački spiskovi ažurirani i da nije moguća nikakva manipulacija zbog elektronske obrade podataka i ja mu verujem", rekao je Stanković.



On smatra dobrim što sada Šaip Kamberi predlaže da se nastave razgovori s Vladom o planu u sedam tačaka koji su prekinuti pre četiri godine zbog zakona o mreži sudova.



"Taj plan u sedam tačaka bi mogli da u potpunosti realizujemo za dve godine", kazao je Stanković.



Stanković je naveo da on predviđa potpunu integraciju albanske manjine u državne institucije, ekonomski oporavak tih opština, službenu upotrebu jezika, decentralizaciju u pravosuđu, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ali i jačanje bezbednosti.



"Zato mi predlažemo Vladi da premijerka, ili predsednik Srbije pozove sve političke lidere Albanaca na razgovor", rekao je Stanković.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva