:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

236

Stanje sa lekovima bolje, uskoro nova oprema

"Određenih grupa lekova ima. Stanje danas nije alarmantno, zato što je pre šest meseci narod potraživao ne samo tablete za hroničnu terapiju već i za ampuliranu terapiju, to je inače terapija koja se daje u hitnim slučajevima i terapija koja se ordinira u ambulantnim uslovima. Sa ovakvom terapijom više nema problema jer u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, ova vrsta lekova je nabavljena u dovoljnim količinama", rekao je Milanović.

On naglašava da i dalje najviše nedostaju lekovi sa liste A i A1, tabletirana terapija i "to je samo trenutno jer će uskoro ovaj problem biti rešen".

"Domu zdravlja Gračanica dozoljeno je raspisivanje tendera i sada čekamo da se ponudjači za tu vrstu lekova jave. Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u završnim pregovorima sa Agencijom za transport lekova preko Agencije za promet lekova u Prištini oko rešavanje problema. Dom zdravlja Gračanica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju završili su svoj deo posla, sada čekamo samo institucije Prištine. Rešenje ovog problema očekujem krajem aprila", naglašava Milanović.

Koliko je speciajlističkih službi u Domu zdravlja Gračanica i da li možemo očekivati neko odeljenje koje je potrebno?

Ono što je posebno napomenuo direktor Doma zdravlja Gračanica doktor Milanović jeste činjenica da je Dom zdravlja u Gračanici moderno opremljena zdravstvena institucija, koja direktno pokriva teritoriju od 10 naseljenih srpskih mesta (indirektno gotovo celom području Kosmeta južno od reke Ibar), a pruža i hitnu i transportnu pomoć za celo područje Centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i dela Metohije.

"Dom zdravlja u Gračanici u svom sastavu ima 17 različitih specijalističkih službi i predstavlja zdravstvenu ustanovu od nemerljivog značaja za sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Za dva do tri meseca biće otvoreno novo odeljenje Oralne hirurgije, tako da više neće pacijenti odlaziti do Kosovske Mitrovice, već će se za pomoć obratiti nama", ističe Milanović.

Dodao je i da okviru Doma zdravlja radi i Hitna pomoć, koja je dostupna u svakom trenutku za sve kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Od svog osnivanja medicinske ekipe Doma zdravlja u Gračanici su obavljale i hitne medicinske intervencije. Služba hitne medicinske pomoći organizaciono odvojena od ostalih službi 01.04.2004. godine. Krajem 2006. je prebačena u nove prostorije u Lapljem Selu, čime su dobijene nove prostorije, moderan parking za vozila, nove telefonske linije kao i bolja saobraćajna komunikacija sa celokupnim područjem centralnog Kosmeta.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici doktor Dejan Milanović najavio je da će ova zdravstvena ustanova za dva meseca dobiti novu opremu, odnosno predvidjena je kupovina 4D ultrazvuka tako da će uskoro pacijentima biti omogućena i ova vrsta pregleda.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva