:

:

TV Most

clock

April 14, 2015   12:05

0

183

Stanje ljudskih prava nije zadovoljavajuće

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Janković je rekao da "pravosuđe još nije stalo na noge", a da "uprava nema atribute dobre uprave".

On je predočio ocenu Svetske banke da su obraćanja građana Srbije svojim sudovima manja nego što je to u Evropi - gotovo duplo manje, da sudije, tužioci, advokati nemaju dovoljno saznanja o novim propisima koji se brzo donose, što, kako je istakao Janković, usložnjava sudske postupke.

Janković je ukazao da nema dovoljno pristupačnosti sudovima zbog visokih taksi, kao i da zakoni koji se donose često nisu međusobno usaglašeni.

Prema njegovim rečima, sudski sistem nije u manjku sa kadrovima, a ukupna izdvajanja za sudove od 0,66 odsto viša su nego u većini zemalja EU.

Zaštitnik je istakao i da je pozdravio uvođenje sudskih izvršitelja i notara u pravosudni sistem, ali je ocenio da je to učinjeno uz propuste koji su mogli biti sagledani na vreme.

Govoreći o stanju u pritvorima i zatvorima u Srbiji, Janković je kazao da nije došlo do drastičnog poboljšanja i da i dalje postoji problem smeštaja i zdravstvene zaštite, na šta se odnosi i najveći broj pritužbi.

U državnoj upravi, prema rečima zaštitnika, nije sprovedena reorganizacija, depolitizacija, racionalizacija, a prema analizi Svetske banke na koju je Janković ukazao, to je prva prepreka Srbije u rastu i razvoju.

Član Odbora Vladimir Đukanović pozvao je Jankovića da podnese ostavku na mesto zaštitnika, izađe na izbore i bavi se politikom.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva