:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2017   12:05

0

113

Stanje alarmantno, potrebna borba svih protiv nasilja

Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a, povodom ubistva žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, da mora da se uradi sve da se takve stvari više ne dešavaju.

"Tragičan događaj nas je zadesio i moramo kao društvo da podignemo uzbunu na najviši nivo i da probamo da se izborimo s tim. Činićemo sve da se takve stvari ne dešavaju, danas na Vladi biće izbor Saveta predviđen zakonom i konkretnim merama ćemo probati u narednom periodu da uradimo opsežnu preventivu", kaže ministar Đorđević.

Ističe da su povređeni u jučerašnjem napadu u stabilnom stanju, van životne opasnosti, a da je jedna osoba puštena na kućno lečenje.

Napominje da Savet koji će biti osnovan nije novo telo već da ga predviđa nov Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Imamo kolegijum u ministarstvu danas i već u ponedeljak ću najverovatnije da se vidim sa svim presednicima Centara za socijalni rad i sindikatima. Moja obaveza je da odem i da pričam sa ljudima i vidim šta mogu da uradim da budu efikasniji. Siguran sam da imaju rešenje i ja ću učiniti da se mere donesu na Vladi i da probamo kao društvo da se izborimo sa ovakvim stvarima", dodaje Đorđević.

Kaže da je za uvođenje policijskog obezbeđenja u centre za socijalni rad potreban veliki broj policajaca.

"Ne događaju se ubistva samo u centrima za socijalni rad, već i u kućama, na ulici. Možda postoje druga efikasnija rešenja, a protest zaposlenih ispred Centra za socijalni rad u Rakovici razumem, žele da pokažu revolt i da njihovi uslovi rada nisu laki. Nećemo da žmurimo nad tim i pokušaćemo da im obezbedimo najbolje uslove rada", kaže ministar.

Dodaje da su od početka godine 22 žene izgubile život u ovakvim okolnostima.

"Stanje je alarmantno, a sud odlučuje da li može ili ne da se viđa dete i pod kojim uslovima i Centar za socijalni rad je postupao po nalogu suda. Imamo nov zakon o nasilju u porodici i primena je tek počela. Mi ćemo nastaviti da se bavimo ovom i svim drugim temama", ističe Đorđević.

Kaže da će inspekcijski nadzor biti sproveden i u ovom slučaju.

"Moja zakonska obaveza je kad se ovakve stvari dešavaju da se sprovede inspekcijski nadzor. Ako postoji odgovornost bilo koga on će da odgovara, niko neće biti aboliran. Što se tiče prošlonedeljnog ubistva, nadzor je završen i dat mi je na uvid, a ja sam ga prosledio tužilaštvu. Moramo da delujemo i kao ministarstvo i kao Vlada i kao država i društvo da zajedniči stanemo iza ovoga i da se borimo", zaključuje ministar.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva