:

:

TV Most

Foto: srbin.info

clock

Februar 27, 2016   14:37

0

125

Štampa na nemačkom: Izbor Tačija početak noćne more na KiM?

Niko nije u tolikoj meri određivao dešavanja u političkom životu Kosova od 1999. kao što je to činio Hašim Tači, navodi list.

Opozicija u njemu vidi simbol korumpirane klanske privrede i isprepletenosti politike i organizovanog kriminala, dok njegove pristalice veličaju međunarodno iskustvo i stare zasluge.

Srpska manjina je skeptična prema Tačiju pre svega zbog zločina OVK na kraju kosovskog rata, piše "Prese", podsetivši na izveštaj Saveta Evrope koji ga tereti za umešanost u navodno vađenje organa Srbima koje je OVK oteo i ubio.

Dopisnik austrijskog dnevnika ocenjuje da je sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom, koji sada opozicija kritikuje, jedan od razloga što je Tači, uprkos svim manama, na Zapadu shvaćen kao garant stabilnosti.

Švajcarski "Tagesancajger", međutim, smatra da je, sasvim suprotno, Tačiju u interesu eskalacija događaja, jer bi Specijalni sud još ove godine trebalo da podigne prve optužnice protiv bivših komandanata OVK, "koji danas u odelima i kravatama pljačkaju zemlju".

List navodi da Tači ima dobre razloge da paniči i da mu je eskalacija u interesu, jer onda pred EU i SAD može da izađe kao faktor stabilnosti.

"Do sada mu je odlično išlo s takvom politikom iznude. Međutim, za Kosovo bi njegov izbor mogao da bude početak političke noćne more", ocenjuje list.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva