Vesti
Štajnmajer poručuje Vašingtonu: Svet nije bokserski ring

22:49, 19.06.2018

|

Izvor: Tanjug

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutost da bi odnosi Evrope sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da pretrpe "nepopravljivu štetu" i pozvao Vašington da na svet ne gleda kao na bokserki ring "u kojem se svako bori protiv svakog".

Frank-Valter Štajnmajer je to poručio nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na metal koji SAD uvoze iz EU, ali i nakon Trampovih kritika na račun nemačkog političkog rukovodstva, prenosi Rojters.


"Manje me brine budućnost američke demokratije nego budućnost našeg transatlantskog partnerstva", rekao je predsednik Nemačke - koji je u dva mandata bio ministar spoljnih poslova - u tekstu pripremljenog govora koji će održati u Los Anđelesu, navodi britanska agencija.


 


Štajnmajer naglašava da bi "šteta naneta današnjim šokom mogla da bude dublja, dugororočna i, pre svega, nepopravljiva".


 


"Verujem da su Americi potrebni partneri... Ali, Amerika takvo partnerstvo može da prepozna samo ako "Zapad" vidi više kao mesto u svetu nego kao bokserski ring u kojem se svako bori protiv svakog", zaključio je nemački predsednik.


 


Tramp je, inače, juče kritikovao Nemačku, gde je koalicija na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel "u škripcu" zbog imigracione politike.


 


On je, naime na Tviteru napisao da se "nemački građani okreću protiv svog rukovodstva jer migracija trese ionako slabu koaliciju u Berlinu".


 


"Kriminal u Nemačkoj je u porastu. Velika greška načinjena je širom Evrope primanjem miliona ljudi koji su im tako snažno i nasilno izmenili kulturu", naveo je Tramp.


 


Kancelarka Merkel je odbacila je Trampovu tvrdnju da migranti stoje iza bilo kakvog porasta kriminala u Nemačkoj i pri tom ukazala da statitički podaci pokazuju, zapravo, pad kriminala u njenoj zemlji.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design