:

:

TV Most

clock

April 28, 2015   12:05

0

133

Štajnmajer ne donosi nove uslove

To je za ist "Danas" izjavila zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, Johana Dajmel.

"Uz evropsku integraciju Srbije i otvaranje prvih poglavlja, biće osvrta na takozvanih 11 uslova koje je Nemačka naglasila još ranije, kao i na sprovođenje sporazuma u pregovorima Beograda i Prištine, ukazala je Johana Dajmel za list "Danasa".

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore, "Danas" piše da ministar spoljnih poslova Nemačke danas u Beograd "ne donosi nove uslove Srbiji", ali da je "moguće da će biti prenete primedbe Berlina na spore pomake u primeni Briselskog sporazuma" Srbije i Kosova.

Štajnmajer bi mogao da sagovornicima u Beogradu "prenese poruku o "minimumu uslova" iz Briselskog sporazuma koje bi trebalo ispuniti kako bi se otvorila prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU", piše list.

"Danas" dodaje da njegovi izvori iz diplomatskih krugova kažu da "to ne znači da će se govoriti o novim uslovima Nemačke ", kao što tvrde pojedini srpski mediji.

Sagovornici "Danasa" ne očekuju da će nemački zvaničnik javno izneti bilo kakve oštre zahteve, "ali to ne znači da neće izreći primedbe na spore pomake u implementaciji Briselskog sporazuma".

Premijer Srbije, Aleksandar "Vučić je govorio o junu kao mogućem datumu za otvaranje poglavlja, a on retko licitira sa datumima i ne daje optimistične izjave ako nema konkretan razlog", rekli su diplomatski izvori za "Danas".

Kako piše drugi beogradski list, "Politika", na sastancima Štajnmajera u Beogradu moglo bi biti reči i o zamerkama Berlina na sprovođenje Briselskog sporazuma.

"Berlin najviše zamera Beogradu to što tvrdi da mu je veoma važno forimiranje Zajednice srpskih opština, a od sredine juna 2013. godine nije podneo ni nacrt statua ZSO, koji bi bio osnova za pregovore", navodi list.

Ekspertkinja nemačkog saveta za inostrane poslove Terezija Teglhofer rekla je za "Politiku" da Nemačka želi da izbegne da normalizacija odnosa s Prištinom bude samo jedna od mnogih tema u pregovorima Srbije i EU, kao i da rešavanje teških pitanja bude pomereno u kasniju fazu pregovora.

"Zbog toga će poglavalja o odnosima (Srbije) s Kosovom i o vladavni prava (u Srbiji) biti otvorena prva u pregovorima, i zbog toga Nemačka među svim calnicama EU ima najzahtevniji stav", rekla je ona.

Po njenim rečima, Berlin želi da vidi konstantne napore Srbije da sprovede sporazume s Kosovom iz Brisela, a ne samo privremene ili "u poslednjem trentku kako bi se ispunili zahtevi EU", rekla je Teglhofer.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva