:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

112

Stabilnost BiH od ključnog značaja

Srbija, rekao je Vučić novinarima u Strazburu, uvek ima dobre odnose sa Republikom Srpskom, ali, istakao je, naša zemlja ima i veoma dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

"Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ja smo sinoć razgovorali, u Strazburu i dogovorili smo prvu zajedničku sednicu Vlade Srbije i Veća ministara BiH za 4. novembar u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dođemo u Sarajevo da unapređujemo našu saradnju sa BiH", rekao je Vučić.

On je podvukao da postoji bezbroj teških pitanja u odnosima Beograda i Prištine, ali da je za Srbiju stabilnost ukupne političke situacije u BiH od ključnog značaja.

"To je uslov za ekonomski napredak i Srbije i Bosne i svih drugih zemalja u regionu. Bosna je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbiji, kao i Srbija Bosni", rekao je Vučić.

Upitan o referendumu u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da mora da se razgovara sa svima i sa ljudima u Republici Srpskoj i njenim predsednikom Miloradom Dodikom, jer od bežanja od razgovora niti ima, niti će ikada biti rezultata.

"Postoje naravno političke tenzije i problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj, što će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim", naveo je Vučić.

Istakao je i da Srbija podržava punu stabilnost BiH i postojanja Republike Srpske u okviru BiH, što je naš zadatak po Dejtonskom sporazumu.

"Mislim da je to nešto što počinje da prihvata i sve veći broj Bošnjaka i Srba, da sa jedne strane Bošnjaci razumeju da ne može da se ukida Republika Srpska, a da Srbi sa druge strane razumeju da će Republika Srpska biti deo BiH", rekao je Vučić ističući da je mnogo lakše kada se to razume sa obe strane.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva