:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2017   12:05

0

195

Stabilan dinar snažna poruka investitorima

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je jačanje dinara produkt teških reformi koje je pokrenula sa Vladom Srbije i da je sadašnji kurs jasna poruka stranim investitorima da je Srbija stabilna zemlja. Međutim, na jačanje domaće valute ne gledaju baš svi blagonaklono.

Deset po deset para i za 5 meseci dinar je prema evru ojačao za čak 4 dinara. Kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa, NBS je od početka godine na međubankarskom tržištu kupila oko 640 miliona evra, a prodala 345 miliona. Međutim, nisu to jedini razlozi jačanja domaće valute, kaže prva žena Narodne banke.

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS tvrdi da stabilizacijom valute, kada više nemate slabljenje domaće valute od 10 posto na godišnjem nivou, kada snizite inflaciju na 2,2 procenta, Vladi stvarate preduslove za sprovođenje fiskalne konsolidacije, pa tako mi danas možemo da govorimo o istorijski najačem dinaru.

"Stabilan dinar jasna je poruka stranim investitorima da je i država stabilna", kaže Tabaković. „Osim što veruju državi, strani investitori sve više veruju i dinarskim hartijama od vrednosti, što je takođe dovelo do jačanja dinara. Međutim, izvoznici nisu sa oduševljenjem dočekali jačanje domaće valute".

Zoran Grubešić iz Beogradske bankarska akademija kaže za RTV da " jačanje dinara destimulativno utiče na naš izvoz, jer je nerealno, a odgovara uvoznicima.

Ali tako vam je uvek sa nekim faktorima na tržištu, postoje neke stvari koje vam ne idu u prilogi i postoje one koje vam idu u prilog. Možemo reći da će ovo privremeno destimulativno uticati na naš trgovinski bilans."

Jorgovanka Tabaković kaže da „ kada neko brani izvoznike najmanje treba da ih brani od NBS. Jačanje dinara ne može da im naškodi u tolikoj meri jer su oni ujedno i uvoznici repromaterijala".

Oni građani koji su danas menjali evro za dinar nisu baš oduševljeno izlazili iz menjačnica. Za 1 evro danas možete dobiti između 119 i 120 dinara.

Štediše u domaćoj valuti zadovljno trljaju ruke, ali ne i štediše u evrima. Sve su ovo jasni pokazatelji, kažu ekonomisti, da efekti jakog dinara ne utiču samo na privrednike već i na same građane.

Milan Kovačević, ekonomista je rekao da „različito prolaze oni koji imaju učvršćenu zaradu u evrima onda njima zarada ovaj put pada, a oni koji imaju u dinarima oni se malo raduju ako imaju dug u evrima.

Tako da se različito raspoređuje efekat na korisno i na loše uticaje na građane".

Štediše u dinarima pojedini stručnjaci savetuju da je sada pravi trenutak da kupe evre, jer je ne moguće predvideti da li će dinar ikada više biti na ovako jakom nivou kao sada.

Najniža vrednost dinara zabeležena je u februaru ove godine kada ste je za jedan evro bilo potrebno izdvojiti 124 dinara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva