:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

207

Šta sve mogu južnokorejske novotarije


Već na aerodromu "Inčon" može se sresti elektronika kakve nema ni u svim razvijenim evropskim zemljama – turističke informacije na LCD panelu, kroz aerodrom saobraća magnetni voz najnovije generacije, a glasom možete pozvati robota da vas odvede do nekog cilja na aerodromu.



Između dva leta možete doživeti besplatnu šetnju centrom Seula pomoću 3D naočara. Na takav tehnološki napredak ne gledaju svi isto.


"Kada mislim o Koreji ja uvek zamišljam zemlju u kojoj nema ničeg originalnog, sve je iskopirano. U suštini to je moj osnovni utisak o Koreji. Ako pogledate industriju automobila, elektroniku, softver – većina toga je iskopirana, tako da nema mnogo originalnog u ovoj zemlji", rekao je holandski turista Ronald Meklejv.



U ekspo-centru jednog od najpoznatijih proizvođača elektronske opreme prikazane su nam školske table po kojima se može pisati i brisati rukom, a koriste se u nekoliko stotina južnokorejskih škola.



Najzanimljiviji je pametni frižider sa tač-skrin ekranom, koji ima televizor i radio.



Ako ga aplikacijom povežete sa pametnim telefonom, možete u kupovini proveriti šta sve imate u frižideru. Ima i skener, pa će vas upozoriti ako je nekoj namirnici istekao rok. Podešavate temperaturu da može ceo raditi kao zamrzivač ili kao frižider, a za takav ugođaj potrebno je oko 800 dolara.



"Najnovija stvar je ovaj frižider, takve nemamo u Velikoj Britaniji, većinu drugih stvari smo videli ali nisu pristupačne svuda i veoma je dobro videti ih sve na jednom mestu", kaže Kris Oksbi, turista iz Velike Britanije.



"Mislim da je Koreja napredovala u budućnost i biće zanimljivo videti za pet godina možda će i Velika Britanija imati svuda ovakve aplikacije. To je veoma interesantno. IT tehnologije sve više se koriste u medicini, a videli smo i uređaje koji su u eksperimentalnoj fazi", kaže Džošua Oksbi, takođe iz Velike Britanije.



Jedan od uređaja koji se može videti u ovom ekspo-holu je i slip-sens. On u stvari pokazuje kvalitet vašeg sna na osnovu toga koliko ste pokreta napravili u toku sna i koliko ste se znojili. 



Ne treba brinuti ni ako ste zaboravili gde ste parkirali automobil. Sigurnosne kamere beleže registarski broj tablica i kada ga unesete na LCD panel, dobijate lokaciju vašeg automobila.



U liftu gotovo svake javne zgrade, pored klasične tastature, postoji i jedna niže postavljena, namenjena osobama sa posebnim potrebama.



Tehnološka rešenja iz Južne Koreje stvorena su pre svega da olakšaju ljudima svakodnevni život. To su omogućili visoko obrazovani stručnjaci kojih ta zemlja ima najviše na svetu. Od 50 miliona stanovnika Južne Koreje njih čak 68 odsto završilo je fakultet.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva