:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

117

Šta su prioriteti Srba u Vladi Kosova: ZSO garant opstanka Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u jučerašnjem gostovanju na RTS najavio je kao “100 odsto sigurno” formiranje ZSO vrlo brzo, premda nije želeo da licitra sa datumima. Rakić je istakao da se Srpska neće ponašati ucenjivački, niti gurati prst u oko Albancima, ali da će “biti kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na svoje obaveze”. On je istakao da je upravo formiranje ZSO bio jedan od uslova Srpske liste za ulazak u Vladu, te da je to i međunarodna obaveza Prištine.

Rakić je naglasio i da je kosovska vlada izbacila iz svog ekspozea transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

- Tu je i važeća Rezolucija UN 1244 koja garantuje da je jedina oružana snaga koja može garantovati bezbednost Kfor i tako će i ostati. Više od 80 odsto Srba u ruralnim predelima je sada dobilo novo Ministarstvo poljoprivrede koje će putem subvencija i donacija pomagati tim ljudima i otvarati radna mesta kako bi živeli bolje - kaže ovaj predstavnik Srba sa KiM.

Na papiru, Briselski sporazum predvideo je široka ovlašćenja za ZSO. Zajednica će, naime, imati punu kontrolu nad finansijskim razvojem opština, investicijama, imati u vlasništvu javna preduzeća, komandira policije, obrazovanje i zdravstvo. Unutrašnja organizacija, takođe, više podseća na “državu u državi” nego na - kako su albanski političari skloni da kažu - nevladinu organizaciju ili asocijaciju. Osim predsednika, ZSO će imati i skupštinu, sabor, organ koji će se baviti upravnim poslovima (državnu upravu u malom), pa i “mini-vladu” oličenu u upravi, koja će se baviti sprovođenjem odluka na dnevnom nivou, kao i kancelariju za žalbe. Neverovatno zvuči, ali Briselskim sporazumom predviđeno je i da ZSO dobije i simbole, poput grba i zastave.

U praksi, međutim, ono što je na papiru nailaziće sasvim sigurno na velike prepreke iz Prištine, smatra politički analitičar Branko Radun.

- Đavo se krije u detaljima. Načelno, ovo što je u Briselu ispregovarano podseća na neku vrstu entiteta, sa predstavnikom i simbolikom, čak i nekom vrstom diplomatije, koji će sigurno ojačati status Srba na Kosovu. Pitanje je kako će to sve izgledati u praksi: može biti i više od ispregovaranog, možda bude manje. U krajnjoj liniji, sve zavisi od toga koliko će tu biti uloženo resursa - kaže Radun.

Kasa ZSO zamišljena je posebno zanimljivo. Naime, finansije Zajednice baziraće se na doprinosu članova, prihodima od usluga koje pruža i javnih preduzeća u njenom vlasništvu, ali i transferima iz Prištine, donacijama od drugih udruženja i organizacija, novcem i od Srbije. ZSO će biti i oslobođen poreza.

- ÄŒak i sa manjim ovlašćenjima, ako bude imala prihode iz svih izvora navedenih u sporazumu, Zajednica može da bude vrlo operativna - ako se dobro organizuje. U današnjem svetu status malo znači ako vama neko da pravo, a vi ga ne iskoristite i ne organizujete se dobro. Mnogo će toga zavisiti i od podrške Srbije, ne samo finansijske, već i logističke, medijske... - kaže Radun.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva