:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2017   12:05

0

141

Šta produžava proceduru za priključenje na elektromrežu

Prema analizi Svetske banke, u zemljama EU i okruženja na priključenje na elektromrežu u proseku se čeka najviše 79 dana.

Direktor službe za priključenje na elektromrežu Nebojša Radovanović kaže da Svetska banka Srbiju rangira prema oglednom primeru,  a to je priključenje magacina u Surčinu.

"Oni boduju broj pristupa, odnosno koliko puta se investitor javlja za priključenje, koliko traje taj postupak i koliko košta. Mi smo smanjili broj procedura sa pet na tri, smanjili smo trajanje celog postupka sa 125 na 95 dana i cenu koštanja za oko 25 posto. Međutim, neophodno je da ceo taj postupak bude praćen kroz zakonsku regulativu", kaže Radovanović.

Prema njegovim rečima, kada budu usvojene te regulative onda će Svetska banka drugačije da gleda Srbiju.

"Sada pošto to nije slučaj ona je ponovo vratila Srbiju na pet procedura i trajanje od 125 dana", objašnjava Radovanović.

Ažurnost distribucije je neophodna, a procedura je time usporena.

"Svi objekti sa građevinskom dozvolom se priključuju putem sistema objedinjene procedure, a to znači da se elektronski podnosi zahtev, postoji softver koji prati proces od podnošenja zahteva do realizacije i sklapanja ugovora o priključenju. Tamo gde su nelegalni objekti oni ne mogu da idu kroz objedinjenu proceduru i vlasnici tih objekata moraju da dođu na šalter i prikupe svu neophodnu dokumentaciju", naglašava Radovanović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva