:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 17, 2018   14:22

0

180

Šta predviđaju novine u carinskom zakonu

Jedna od novina je, prema rečima ministra, da je rok u kojem roba može da bude u privremenom smeštaju povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.

"Ovo su neke od najvažnijih izmena u odnosu na trenutno važeći carinski zakon. Ono što je važno je da novi carinski zakon ne sadrži odredbe koje bi, eventualno, dovele učesnike u carinskom postupku u lošiji položaj u odnosu na primenu sada važeće regulative", kaže Mali. 

Mali je, navodi se u saopštenju ministarstva, rekao da se tim zakonskim rešenjem predviđa da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronskim putem. 

Kako je objasnio, deklaracije će se podnositi elektronski, a za primenu tih zakonskih odredbi potrebno je razviti nove i nadograditi postojeće IT sisteme, što, kaže, zahteva izvesno vreme i navodi da je u Evropskoj Uniji planirano da to bude najkasnije do kraja 2020. godine. 

Predlogom zakona se, dodaje Mali, uvode nova carinska pojednostavljenja, kao što je centralizovano carinjenje i samoprocena, dok se kod postojećih pojednostavljenja u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata. 

"U odnosu na sada važeći carinski zakon, prvi put se odredbe koje se odnose na carinski dug nalaze u početnim poglavljima carinskog zakona, što ukazuje na izuzetnu važnost finansijskog aspekta u postupku primene carinskih propisa", rekao je Mali. 

Takođe, kaže, novina je da se uvodi nova podela carinskih postupaka na stavljanje robe u slobodan promet, posebni postupci i izvoz, a ustanovljeno je obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka. 

Prema rečima Malog, Predlogom carinskog zakona je predviđeno i da smeštaj robe u slobodne zone postaje poseban carinski postupak - postupak slobodne zone. 

Ministar je naveo i da se ukidaju carinski postupci prerade pod carinskim nadzorom i aktivno oplemenjivanje u sistemu povraćaja, kao i da se osnažuje institut ovlašćenog privrednog subjekta. 

"Aktivno oplemenjivanje može se odobriti bez obaveze da se roba ponovo izveze", navodi ministar u saopštenju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva