:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   07:45

0

162

Šta odlaže povratak Srpske u Skupštinu

"Kriza poverenja u pokrajinskoj vladi, nastala je zbog jednostrane odluke o smenjivanju
Jablanovića kao i zbog oklevanja albanskih partnera - Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Demokratske partije Kosova (PDK) da primene ono na šta su se obavezali koalicionim sporazumom sa listom "Srpska"", navodi za TV Most izvor iz GI Srpska.


Prema rečima izvora, kolalicioni partneri GI Srpska su se, potpisujuć dokument obavezali na uspostavljanje Zajednice srpskih opština - za tri do pet meseci od dana potpisivanja sporazuma, a danas, skoro dva i po meseca kasnije na tom polju nijedan pomak nije napravljen.

"Pomaka nema, Priština izbegava razgovore o tome iako je za nas Zajednica srpskih opština apsolutno dominantna tema, ignorišu i činjenicu da je ona najveće dostignuće briselskih pregovora", naveo je izvor iz Srpske.

Ne treba podsećati, dodao je izvor, da od povratka interno raseljenih i ostvarenja njihovih prava nema ničega i da je čak i mnistar za povratak i zajednice smenjen, jednostranom odlukom, nakon pokušaja da zaštiti Srbe koji su kamenovani na Božić jer su došli u Djakovicu da obidju svoja ognjišta i da u svojoj crkvi zapale badnjak.

"Priština pokušava da izigra i naš dogovor o posebnom tretmanu prošlih i budućih privatizacionih valova u opštinama sa srpskom većinom - da će u njima učestvovati i predstavnici tih opština, i eto, već "danas" u skupštini možemo čuti da se većina poslanika tome protivi", naveo je izvor.

Izvor iz GI Srpska upozorio je i na to da su od dana kada su potpise na sporazum stavili Isa Mustafa i Hašim Tači, mimo koalicionog dogovora već privatizovane dve zemljoradničke zadruge poput Morava iz Parteša i kao i dvadesetak lokala u severnoj Mitrovici.


Takodje, kada je reč o nepoštovanju dogovora suvišno je govoriti da je Aneks koalicionog dogovora posebnu pažnju posvetio baš poljoprivrednim zadrugama.

"Pokrajinski poslanici su u četvrtak ukazali na sporan član zakona koji predvidja da transformisanje javnih preduzeća treba realizovati u dogovoru sa opštinama u kojima se nalaze i tražili su da se proformuliše jer ostavlja prostor da opštine mogu da "prave probleme" posebno kada su u pitanju javna preduzeća sa nacionalnim interesom kao sto je "Trepča""., rekao je izvor.

Uništavanje i skrnavljenje imovne SPC se nastavlja, bez osude, najave rušenja prištinske Crkve Hrista spasa nisu prestale, grafite i dalje ispisuju na zidovima svetinja, poslednji primer je Bogoslovija u Prizrenu.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva