:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

117

Šta lideri EU očekuju od samita u Sofiji?


U nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS, navodi se da "imajući u vidu nedavno objavljenu Strategiju za Balkan Evropske komisije, EU lideri pozdravljaju održavanje samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, koji treba da potvrdi evropsku perspektivu regiona".




U tekstu zaključaka se od samita u Sofiji očekuje da "pokrene konkretne i vidljive inicijative za bolju povezanost ljudi i infrastrukture unutar regiona, kao i između regiona i EU".


Navodi se i da će se evropski lideri vratiti na pitanje proširenja na samitu u junu.



Iako su neke zemlje članice tražile da se samit pozitivnije odredi prema Strategiji Evropske komisije, koja je naznačila 2025. godinu kao indikativni rok za prijem Srbije i Crne Gore, do toga nije došlo jer nije bilo konsenzusa unutar EU, navode za RTS evropski diplomatski izvori.



Neke zemlje članice, među njima i one najveće, smatraju da je isticanje bilo kakvih rokova kontraproduktvno i insistiraju da samit u Sofiji 17. maja neće biti samit o proširenju, već o pojačanoj saradnji sa Balkanom.



U nacrtu zaključaka navodi se i da će lideri EU i regiona u Sofiji razgovarati o boljem "zajedničkom delovanju na zajedničkim izazovima migracija i bezbednosti".



Sledeću važnu debatu o proširenju Evropski lideri imaće na samitu u junu, nakon što Evropska komisija 17. aprila usvoji godišnji izveštaj o napretku za sve zemlje regiona.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva