:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2016   12:05

0

126

Šta koči otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU?

Još je neizvesno, da li je blokada dijaloga Beograda i Prištine blokirala i plan da do kraja godine Srbija dobije pozitivan signal Brisela za poglavlja o javnim nabavkama, nauci, obrazovanju i kulturi? Izvesno je međutim da od toga do kraja oktobra, nema ništa.

"U ovom trenutku nema potrebnog konsenzusa i nismo u mogućnosti da najavimo mogući termin za otvaranje poglavlja", navela je Slovačka koja predsedava Uniji.

Razlog - nema rezultata u dijalogu Beograda i Prištine.

"Zar vam izgleda da ja odustajem od bilo čega, zar vam izgleda da iko odustaje od evropskog puta? Da, svesni smo, niko se u pregovaračkom procesu nije susretao sa ovakvim načinom pregovaranja i takvim uslovima", kaže šefica Pregovaračkog tima za EU Tanja Miščević.

Slovačka ambasadorka u Srbiji precizira da je poslednji rok za pomak u razgovorima s Prištinom 13. decembar.

"Uvek su vrata za otvaranje poglavlja malo otvorena. Nije toliko bitno da proces započne, već da se poglavlja zatvore. A da li će se otvoriti jedno ili 10 poglavlja to zavisi isključivo od vas", navodi ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

O evropskim integracijama Srbije govorilo se i na skupu- Evropa u krizi, šta dalje. A Skupština Srbije bila je domaćin i izvestiocima Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva