:

:

TV Most

clock

Maj 03, 2018   12:05

0

186

Šta je predviđeno budžetom Evropske komisije?

Novi sedmogodišnji budžet EU moraće da popuni prazninu nastalu izlaskom Velike Britanije i, istovremeno, da odgovori na nove izazove – od migrantske krize do terorizma. Uprkos Bregzitu, Evropska komisija je predložila da budžet bude veći od dosadašnjeg, a u okviru njega – nešto više za Zapadni Balkan.

"Ako želimo da investiramo u stabilnost u EU i na Zapadnom Balkanu, onda to moramo da predvidimo u budžetu", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Koliko tačno i za koje namene biće poznato početkom juna, ali nezvanično, radi se o iznosu od 14,5 milijardi za sve zemlje u procesu, umesto 11,7 milijardi koliko je bilo u dosadašnjem sedmogodišnjem budžetu.

Nedoumice je izazvalo to što u budžet za period do 2027. nema stavki za mogući prijem novih članica, iako je sama Komisija navela da je moguće da toga dođe do 2025.

U Evropskoj komisiji objašnjavaju da je u pitanju normalna procedura.

"Logično je da Finansijski okvir koji pokriva period do 2027. u ovom trenutku ne govori o novom proširenju EU. Eventualne promene budžeta u vezi s tim doći će na dnevni red tek kada završimo pregovore sa zemljom kandidatom", objašnjava Kristijan Danijelson, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

U slučaju da Srbija ili druga zemlja bude spremna do 2025, postojeći budžet biće dopunjen amandmanom koji će omogućiti da od tog momenta učestvuje u programima i fondovima EU. To je bio slučaj i sa prijemom Hrvatske, Rumunije i Bugarske, navode u Evropskoj komisiji.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva