:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

184

Šta donosi Zojin zakon?

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesor dr Berislav Vekić rekao je da je Zojin zakon izuzetno značajan za sve mlade ljude koji boluju od retkih bolesti u Srbiji.

"Ovaj zakon doneće prevenciju, adekvatnu dijagnostiku i lečenje svih tih bolesti", kaže Vekić.

Dodaje da u svetu ima 350 miliona ljudi obolelih od retkih bolesti a da će Zojin zakon doneti i registraciju retkih bolesti.

"Počinjenemo da pravimo registar retkih bolesti, kojih u svetu trenutno ima 7.000", objašnjava Vekić.

Govoreći o vakcinaciji i imunizaciji u Srbiji, Vekić kaže da postoji jak antivakcioni lobi ali da zakon mora da se poštuje.

"Deca se moraju vakcinisati, zakon se mora poštovati, a mi trenutno imamo oko 180 verifikovanih slučajeva zaraze malih boginja", pojašnjava Vekić.

Jedan od najvažnijih reformskih poteza najavljenih za ovu godinu u zdravstvu je uključivanje privatne prakse u sistem, a Vekić ističe da su dva važna zadatka pred Ministarstvom zdravlja u narednom periodu.

"Predstoji umrežavanje svih zdravstanih ustanova u jednu mrežu ali i izarada novog zakona o zdravstvanoj zaštiti, koji će otvoriti vrata za saradnju sa privatnim ordinacijama", kaže Berislav Vekić.

Ističe da se oko 11 časova otvara tender za nabavku gama noža.

"Broj prijavljenih se ne zna, ako sve bude u redu očekujemo potpisivanje ugovora u februaru, a u avgustu očekujemo i prve pacijente koji će biti tretirani gama nožem", dodaje državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva