:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

196

Šta donosi Deklaracija o zajedničkom jeziku?

Deklaracija je rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi", čiji je cilj bio podizanje svesti o jeziku, a kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regiona u kojima se govorio srpskohrvatski ili hrvatskosrpski jezik, kažu njeni autori.

Potpisnici Deklaracije kažu da se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji upotrebljava zajednički jezik.

"Zapravo pitanje jedinstvenog jezika je i pitanje odnosa prema Jugoslaviji. Napravljene su države, nove koje se sada legitimiraju svojim jezikom. Možete da napravite državu, ali teško možete da napravite jezik", kaže dramaturg Borka Pavićević.

"U političkom smislu, ja ne očekujem da će to uzdrmati institucije. Institucijama dominiraju ljudi koji su plaćeni da budu jezički policajci i koji onda nama piscima i običnim građanima govore što je prava upotreba jezika", kaže književnik Igor Štiks.

Deklaracija je podelila mišljenja u regionu. Deo hrvatskih stručnjaka je protiv Deklaracije, mada ona još nije objavljena. Smatraju je "nejasnom i nepotrebnom", odnosno, kako kažu, "glupošću i smišljenom provokacijom".

"Deklaracija o zajedničkom jeziku je vrlo jasna kada se radi o samoj lingvističkoj strani. Jezik kojim evo sada mi razgovaramo jeste jezik koji ima zajedničku lingvističku osnovu, radi se o policentričnom jeziku, koji ima četiri standardizacije zajedničkog jezika koji lingvistički u potpunosti pripada jednoj grupi", kaže Štiks.

Među potpisnicima su Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Ranko Bugarski, Snježana Kordić...

Deklaracija će biti predstavljena u četvrtak u Sarajevu, posle čega će biti dostupna svim zainteresovanim građanima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva