:

:

TV Most

clock

April 11, 2017   12:05

0

145

Šta će elektronska berza za trgovinu biomasom doneti tržištu?

Zahvaljujući elektronskoj trgovini, srpsko tržište biomase se potpuno otvara. Očekuje se da velika ponuda obori i cene, posebno traženog peleta.

"Nama proizvođačima ovo će znatno olakšati međusobnu komunikaciju. Potpuno će otvoriti tržište, a nadamo se da će uticati i na konkurentnost cene na tržištu, odnosno na cene na tržištu sirovina, gotovih proizvoda kada je u pitanju bimasa i kada je u pitanju pelet", objašnjava Mladen Stojadinović, direktor firme peleta "Bioenerdži point".

U Privrednoj komori Srbije podsećaju proizvođače biomase da se registruju. "Reč je o 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od skoro 30 milijadi dinara u prošloj godini. Onlajn baza omogući će brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdanih informacija o proizvodima i kupcima", navodi Miroslav Miletić, potpredsednik PKS-a.

Posao se sprovodi u saradnji sa Ministarstvima energetike i poljoprivrede, a otvaranje portala finansijski je pomogao Program Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, koji pomaže i lokalnim samoupravama da otvaraju elektrane na biomasu.

"Omogućiti, da se obaveza Vlade Republike Srbije koje je na sebe preuzela da do 2020. godine poveća udeo obnovljive energije u konačnoj potrošnji, ostvari", navodi Žarko Petrović, UNDP.

Potencijal koji Srbija ima u biomasi može biti dobra zamena za 35 odsto energenata koje godišnje uvozimo. "Svake godine imamo uvoz nafte, uvoz gasa, čak i uglja i na taj način mi spadamo u grupu srednje zavisnih zemalja. Sa druge strane, uprvo ta količina se nalazi na drugoj strani u vidu obnovljivih izvora i neiskorišćenog potencijala", objašnjava Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

U Ministarstvu energetike planiraju da od 60 toplana, 15 pređe na grejanje na biomasu već za godinu ili dve.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva