:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   22:46

0

190

Srušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru


Komisija optužuje IZuS da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana.



IZuS je u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao Arab džamija, za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.



Objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.



Danas su radnici pod nadzorom IZ uklonili ceo objekat, osim minareta, koje je tokom proleća takođe znatno oštećeno udarom groma.



"Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena - bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku", navodi se u saopštenju gradske Komisije.



Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.



"Arab džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima", saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.


Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva