:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

116

Srpsko zauvek ostaje srpsko

Čovek sme da se odrekne samo đavola u sebi i ovozemaljske imovine koju je sam stekao i koja je prolazna. Srbija je
večna, srpska baština je za večnost, za one koji dolaze posle nas i posle njihove dece, rekao je Nikolić na
svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice valjevske bolnice.

On je istakao da su događanja u valjevskoj bolnici 1915. godine priča o istoriji srpske ratne medicine, o istoriji našeg stradanja i žrtve, o istoriji dobrote koja je osnovna i neprekidna linija karaktera naših građana.

To je naše kolektivno nesvesno kojim smo negovali i hranili svoje neprijatelje, kojim smo na bačen kamen odgovarali hlebom, kojim i danas brinemo o stotinama hiljada nesrećnih migranata izbeglih od rata i gladi, konstatovao je Nikolić.

Kako je naglasio, Srbija nije kriva za njihovu patnju, ne poznaje ih, malo šta zna o njihovim zemljama, ali zna sve o njihovoj nesreći, jer je i sama, ne jednom, to prošla u svojoj istoriji.

Brinemo o toj nepreglednoj povorci žena i dece, starih i mladih, o toj seobi čitavih naroda sa jednog na drugi kraj sveta. I hleb i lek i postelja i lepa reč. Dok ima za nas, imaće i za njih, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, drugačije ponašanje ne bi nam oprostilo sećanje na valjevsku bolnicu i naše postupke mnogo godina pre nje.

Naši preci su odavno ustanovili sistem vrednosti koji su preneli na nas, a najbolje smo opisani na tabli u holu
Crvenog krsta u Ženevi, gde piše "budi tako human kao što je bila Srbija 1885. godine". To ne mogu da nam oduzmu, rekao je Nikolić.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva