:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

207

Srpsko-iranski forum o investicijama, turizmu, izvozu

Posetu delegacije Irana državno rukovodstvo posmatra kao moguću prekretnicu u budućim ekonomskim odnosima dve zemlje.  

"Zaista imamo velike mogućnosti da ova saradanja bude značajno veća, jer obim trgovinske razmene je gotovo zanemarljivo mali, nije vredan ni pomena iznosi od 22 miliona dolara", naveo je Ljajić.

Podseća da je bivša Jugoslavija imala robnu razmenu sa Iranom koji je tada bio glavni spoljnotrgovinski partner u Aziji 800 miliona dolara.

"I ja zaista mislim da je ova poseta ministra Zarifa, zajedno sa velikim brojem privrednika ajde neću reći poslednja šansa, ali mogla bi da predstavlja prekretnicu u ovim ekonomskim budućim odnosima", naveo je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dodaje da je Srbija inicirala predlog o slobodnoj trgovini sa Iranom.

"Ja se nadam da ćemo konačno, u prvoj polovini ove godine imati taj dogovor naših centralnih banaka, da ne bi korist izvlačile treće banke preko kojih se odvija platni promet. Mi smo inicirali predlog da zaključimo sporazum o slobodnoj trgovini sa Iranom, sproveli smo unutrašnju proceduru u našoj zemlji, sve institucije uključujući privredu, različita ministarstva su dale saglasnost i pozitivno mišljenje za otpočinjanje tih pregovora, naveo je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mohamed Džavad Zarif, ministar spoljnih poslova Irana navodi da je prisustvo visoke i i raznovrsne privredne delegacije Srbiji dokaz ozbiljne odlučnosti Teherana u pogledu jačanja trgovinske i privredne saradnje sa Srbijom.

Dodaje da su tokom proteklih godinu dana preduzeta dva važna koraka za olakšanje međusobnih komunikacija, privredne i trovinske saradnje dve zemlje.

"Prvo odluka lidera dve zemlje o ukidanju viznog režima između naših zemamlja, čime je olakšana komunikacija i drugo uspostavljanje direktnih letova između Beograda i Teherana, što će se vrlo brzo ostvariti, posle 28 godina. Prvi let očekujemo tokom marta ove godine. Treći važan korak koji treba pomenuti jeste bankarska saradnja Irana i Srbije. O tome su obavljeni pregovori dve zemlje i nadam se da će biti omogućen platni promet", naveo je Zarif.

Dodaje da Iran pozdravlja predlog Srbije o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Naši prijatelji iz Srbije predložili su potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje. Iranska republika pozdravlja taj predlog i posvetiće se tome", rekao je ministar spoljnih poslova Irana.

Ljajić je na skupu srpskih i iranskih privrednika naveo da će Srbija sprečiti zloupotrebe bezviznog režima sa Iranom i pooštriti kontrolu. 

"U Srbiji je 485 tražilaca azila iz Irana, od kojih je većina zloupotrebila bezvizni režim", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ističe da bi problem trebalo rešiti do 8. marta, pošto će tada biti uvedena direktna avio-linija između Beograda i Teherana.

Napomenuo je da je od ukidanja viza 7.000 Iranaca došlo u našu zemlju, i da su neki od njih pokušavali da odu do zapadnoevropskih zemalja, tražeći azil i boravište.

"Interes Srbije je da zadrži bezvizni režim sa Iranom zbog privlačenja većeg broja iranskih turista i privrednika iz Irana, ali istovremeno da spreči zloupotrebe bezviznog režima", izjavio je Ljajić, te dodao da se traži način kako bi se sprečili takvi slučajevi.

Navodi da bi povratak na vizni režim bio jako štetan.

"Zaista bi bila šteta da se ponovo vratimo na vizni režim, najpre politički, to ne bi bilo korisno, a sa druge strane, ekonomski bi bilo štetno, zbog toga što mi želimo da privučemo što veći broj iranskih turista", poručio je ministar.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva