:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

186

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe


Profesorke Todorović i Crvenković dobile su ovu značajnu nagradu za rad na projektu "Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije" koji je trajao 12 godina. 



Nezavisni stručnjaci pregledali su ukupno 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje širom Evrope i izabrali pobednike. 



Ukupno 29 laureata iz 17 zemalja dobilo je priznanja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.



Jelena Todorović kaže za Tanjug da nije verovala kada su je obavestili da je dobila prestižno priznanje. 



"Bila sam svesna da je iza nas dvanaest godina velikog požrtvovanja i ogromnog rada, ali kada samo aplicirali shvatila sam ko nam je je sve konkurencija. Najveće evropske institucije i najznačajniji evropski muzeji prijavili su svoje projekte za nagradu Evropa Nostra. Pomislila sam da je bar uspeh što će naša dokumentacija sa zanimljivim sadržajem zauvek biti u Hagu i Briselu" kazala je Todorovićeva.



Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa. Dobitnici će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa, a svoja dostignuća predstaviće na Sajmu izvrsnosti 21. juna na "Alijans Forumu".



Todorovićeva naglašava da je žirijem rukovodio Tempor Sele jedan od najvećih stručnjaka za valorizaciju kulturnog nasleđa, ne samo u Francuskoj već u Evropi. 



"Kada sam videla ocenu žirija, shvatila sam da su oni razumeli pre svega zašto je to istraživanje bilo nama važno svih tih 12 godina. Jedan nevidljivi zanemareni i na neki način zaboravljeni deo ne samo našeg , već evropskog kulturnog nasleđa ponovo postao dostupan publici širom Evrope." kazala je Todorovićeva. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva